Obilí za banku. Šéf OSN nabízí Rusku obchod

Horizont ČT24: Napětí kolem obilné dohody (zdroj: ČT24)

Generální tajemník OSN António Guterres navrhl ruskému vůdci Vladimiru Putinovi, aby umožnil prodloužit dohodu o vývozu obilí z ukrajinských přístavů výměnou za nepřímé připojení jedné z ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Zaslání dopisu, který by posunul jednání o dohodě, později potvrdil Guterresův mluvčí. Detaily ale neuvedl. Putin podle agentury TASS uvedl, že dopis zatím neviděl.

Ujednání, které umožňuje vyvážet i přes pokračující boje na Ukrajině obilí a další potraviny z ukrajinských černomořských přístavů, zprostředkovaly loni v létě OSN a Turecko. Dohoda platí vždy po omezenou dobu a je třeba ji opakovaně prodlužovat.

Nyní vyprší v pondělí 17. července a Moskva uvádí, že k jejímu prodloužení nemá důvod. Ve čtvrtek to zopakoval i Putin, podle kterého Rusko od dohody hodlá odstoupit, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně upřesnil, že Rusko konečné rozhodnutí nepřijalo.

V přístavu Oděsa se podle Reuters mezitím nakládají poslední dvě lodě, které hodlají vyplout ještě předtím, než dohoda vyprší.

Ukrajina je významný vývozce obilí a slunečnicových semen a přerušení exportu poté, co Rusko loni zahájilo plnohodnotnou pozemní invazi do sousední země, způsobilo výrazný globální nárůst cen některých potravin. Dohoda pak pomohla ceny snížit a předejít světové potravinové krizi. Její neprodloužení by mělo za následek opětovný růst cen potravin, a OSN proto varuje před globální potravinovou krizí.

„Samozřejmě země, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách, se budou muset poohlédnout po jiných zdrojích, nejspíše do Ruska. Myslím si, že právě o to Rusku jde,“ podotkla Caitlin Welshová, ředitelka Globálního programu pro bezpečnost potravin a vody, Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Rusko si stěžuje na neplnění požadavků, podle Ukrajiny Moskva dohodu porušuje

Rusko si dlouhodobě stěžuje, že jeho požadavky ohledně obchodu se zemědělskou produkcí se neplní. Moskva žádá mimo jiné opětovné připojení ruské státní banky Rosselchozbank k systému SWIFT. Tato banka se orientuje na půjčky zemědělcům, ovládá ji Kreml. 

Kyjev ale tvrdí, že dohoda nefunguje už nyní, protože Kreml ji nedodržuje a lodě s ukrajinským obilím blokuje. Kvůli výsledkům summitu NATO Kyjev očekává, že dojde k přerušení humanitárních dodávek do rozvojových zemí. 

„Rusko takto reaguje pokaždé. Nedrží slovo a neustále chce blokovat určité humanitární koridory, aby vyvolalo novou krizi,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Již v květnu Kyjev oznámil, že pokud by Rusko ujednání neprodloužilo, chce se za přepravní společnosti, které by své lodě vyslaly do válečné zóny, zaručit sama ukrajinská vláda.

Moskva tvrdí, že o nových návrzích neví

Západní média už dříve psala, že Evropská unie připojení ruské banky k systému SWIFT zvažuje, což potvrdily nově i zdroje Reuters. Šéf OSN podle nich navrhl Putinovi, aby umožnil prodloužení smlouvy na několik měsíců a poskytl EU čas na připojení dceřiné banky Rosselchozbank k mezinárodnímu platebnímu systému.

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov ale sdělil, že o žádných nových návrzích týkajících se dohody neví. Reagoval na výrok tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který podle Reuters řekl, že Putin ohledně dohody přišel s určitými návrhy. Myšlenku, že by EU připojila banku Rosselchozbank přes dceřinou společnost vytvořenou za tímto účelem, už dříve kritizovala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.