Rusové zaútočili na tržiště v Kosťantynivce v Doněcké oblasti, sedmnáct lidí zabili

Sedmnáct lidí přišlo o život při ruském útoku na tržiště ve městě Kosťantynivka v ukrajinské Doněcké oblasti. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) i místní úřady. Další lidé utrpěli zranění. Jeden člověk zemřel při ruském útoku na dunajský přístav Izmajil. Náletu čelil také Kyjev a Záporoží.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (září 2023)

  • 20:34

    Vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Josep Borrell nečekaně přijel do ukrajinské Oděsy.

  • 19:50

    Šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov v dokumentu o válce v Charkovské oblasti řekl, že Rusové dva týdny před plnohodnotnou invazí v únoru 2022 na schůzce vedení státu pochybovali, zda Ukrajinci skutečně budou vesměs ruské vojáky vítat.

  • 19:21

    Ukrajinský generální štáb oznámil, že Rusové zesilují hustotu minových polí v Doněcké oblasti. Právě miny byly kvůli jejich už tak velmi vysokému množství dosud největší překážkou ukrajinské protiofenzivy.

Pátrací a záchranná akce byla ukončena, napsal na sociální síti telegram ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Podle prvotních odhadů bylo zničeno nebo poškozeno třicet stánků na venkovním tržišti, elektrické vedení, administrativní budova a páté patro bytového domu. Shořelo také několik aut, píše server Ukrajinska pravda. Agentura Ukrinform zveřejnila video, které podle ní zachycuje raketový útok v Kosťantynivce. Podle Klymenka je jednou z obětí záchranář, podle premiéra Denyse Šmyhala při útoku zemřelo dítě.

„Bolest, zoufalství a únava ve tvářích záchranářů a policistů,“ napsal Klymenko pod fotografie unavených a špinavých záchranářů. „Je to tragédie nejen pro Doněckou oblast. Dnes jsme všichni obyvateli Kosťantynivky,“ dodal ministr vnitra ve středu.

Tržiště podle ukrajinských médií zasáhla protiletadlová raketa S-300, které někdy ruská armáda používá také k útokům na pozemní cíle. Na místě zasahovali i hasiči, uhasili požár o rozloze 300 metrů čtverečních. Na fotografiích zveřejněných prokuraturou je vidět ulice plná sutin, ohořelé kusy domů, rozházené trosky a zcela shořelá auta. Vojáci a hasiči vynášejí těla v černých pytlích, na ulicích jsou louže po hašení.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského šlo o záměrný teroristický čin ze strany Ruska. V okolí není žádný vojenský cíl, na který by Rusko v rámci války vedené proti Ukrajině mohlo mířit, dodal Zelenskyj.

Dle agentury Reuters prohlásil, že Rusko je třeba co nejrychleji porazit. Ruská armáda podle něj zasáhne ukrajinské civilisty vždy, když jsou ukrajinské síly úspěšné na frontě. Zelenskyj také podle agentury Unian upozornil na ruské prohlášení o ukrajinském letadle, které údajně „zasáhlo špatný cíl“. Ukrajinský prezident ale středeční tragédii jednoznačně připisuje Moskvě.

Útok odsoudil Berlín i Washington. „Brutální útok na nevinné lidi pokojně nakupující na tržišti jasně ukazuje, že ruská agresivní válka je útokem na mezinárodní právo a lidskost. Stojíme na straně ukrajinského lidu,“ napsala na sociální síti X německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

„Tyto brutální ruské útoky jasně ukazují nutnost nadále podporovat ukrajinský lid v obraně jeho území,“ uvedla podle agentury AFP mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Smrtící byl i ruský útok v Oděské oblasti

Už v noci na středu zabíjelo Rusko v Oděské oblasti, kde zaútočilo drony. „Bohužel, jeden člověk zahynul. Těžce zraněný zaměstnanec zemědělského podniku v nemocnici zemřel. Upřímnou soustrast rodině a přátelům,“ napsal předseda správy Oděské oblasti Oleh Kiper o tříhodinovém náletu zaměřeném opět na okolí ukrajinského přístavu Izmajil na Dunaji, který je důležitý pro vývoz obilí.

„Škody a požáry byly zaznamenány v několika obcích. Byly poškozeny objekty přístavní a zemědělské infrastruktury,“ dodal Kiper.

Infrastruktura pro vývoz ukrajinského obilí se stává terčem ruských útoků opakovaně. V červenci Rusko odstoupilo od dohod, vyjednaných za zprostředkování OSN a Turecka, které navzdory válce umožňovaly vývoz obilí ze tří ukrajinských přístavů.

Rusko útočilo i na Kyjev a Záporoží

Také v Kyjevě protivzdušná obrana podle vojenské správy metropole odrážela vzdušný útok, ve městě byly slyšet výbuchy podobající se nasazení protileteckých zbraní, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Předseda městské správy Serhij Popko později uvedl, že Rusko použilo střely s plochou dráhou letu i balistické střely a že protivzdušná obrana všechny cíle sestřelila. Podle předběžných informací nejsou oběti ani škody, dodal Popko.

V Kyjevské oblasti pád trosek způsobil požár v areálu obchodního podniku, který už byl uhašen a který se obešel bez obětí, uvedla Státní služba pro mimořádné situace. Oblastní policie oznámila, že trosky rozbily také okna v dětském sanatoriu, policejní stanici a ve výškových budovách a poškodily auta.

Ruský raketový útok hlásí i město Záporoží. Úder podle tamních úřadů poškodil civilní infrastrukuru a místní podnik, jehož dva zaměstnanci utrpěli zranění.

Letectvo uvedlo, že sestřelilo dvě třetiny cílů

Při nočních útocích ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 23 z 33 ruských střel a dronů, uvedlo ukrajinské letectvo. Dodalo, že Rusové ze strategických bombardérů vypustili sedm střel s plochou dráhou letu a na Ukrajinu zaútočili také za pomoci 25 dronů a jedné rakety Iskander. Zničit se podle ukrajinských vojáků podařilo sedm střel, zmíněnou raketu a patnáct dronů.

Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.