Pěstovat vztah, nebo vlastní úrodu? Pětice států chce prodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin

Pětice států chce prodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin (zdroj: ČT24)

Organizace spojených národů (OSN) žádá Rusko, aby Ukrajině opět zaručilo bezpečný vývoz obilí přes Černé moře. Odstoupení od obilné dohody totiž zvýšilo tlak na dopravní trasy po souši. Pětice unijních států chce proto prodloužit zákaz dovozu ukrajinských plodin a chránit tak domácí trh před levnější konkurencí. Ministři Polska, Maďarska, ale například i Slovenska to hodlají prosadit na nejbližší schůzi Evropské unie.

Udat úrodu by mohlo být brzy kvůli levnějšímu obilí z Ukrajiny podstatně složitější. Zákaz dovozu má na Slovensku za dva týdny skončit. „Ceny, které jsou teď, jsou na hranici rentability. Obilí z Ukrajiny konkuruje nízkou cenou, takže naše obilí je těžko prodejné,“ upozornil majitel agropodniku Viliam Kompas.

Pětici států (Slovensko, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko) umožnila Evropská komise zakázat dovoz ukrajinských plodin a chránit tak domácí zemědělce. Dohoda se přitom netýká tranzitu. Skončit má v polovině září, a nejen Slovensko by ji chtělo prodloužit.

„Žádáme ministra zemědělství, aby trval na tom, aby se zákaz dovozu nezastavil a trval minimálně do konce tohoto roku,“ řekl předseda slovenského parlamentního výboru pro zemědělství Jaroslav Karahuta. Jednání by měla Bratislava navrhnout už v pondělí na schůzce unijních ministrů.

Komise chce s rozhodnutím počkat, než bude mít konkrétní data o žních. V případě Slovenska se letos čeká rekordní úroda. Země je v tomto ohledu soběstačná. Zhruba dva miliony tun obilí ale potřebuje vyvážet ven, což je další komplikace tváří v tvář levnější konkurenci z Ukrajiny.

Napětí vzrostlo poté, co Rusko přestalo garantovat bezpečnou černomořskou trasu. Místo Afriky a Blízkého východu tak míří víc obilí právě přes střední Evropu. Organizace spojených národů žádá mořský koridor obnovit. „Představili jsme konkrétní návrhy v dopise, který jsem poslal ruskému ministru zahraničí,“ uvedl generální tajemník OSN António Guterres.

Vlastní jednostranná blokáda

Polsko i Maďarsko nechtějí v boji o vlastní trh polevit. Pokud zákaz ukrajinského dovozu skončí, začnou s vlastní jednostrannou blokádou. Slovensko zatím vyčkává. „Samozřejmě budeme chtít, aby se zákaz prodloužil na co nejdelší možnou dobu,“ konstatovala mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory Jana Holéciová.

Řada jiných zemí ale takový krok kritizuje. Ukrajina ho dokonce považuje za porušování dohod s EU. S každým dnem tak sílí spor, jestli dát přednost pěstování vztahů, nebo vlastní úrody.