Do Istanbulu doplula druhá loď s ukrajinským obilím, ruským hrozbám navzdory

Do Istanbulu doplula druhá loď s nákladem ukrajinského obilí, oznámila agentura AFP s odvoláním na specializovaný server sledující námořní dopravu. Loď Aroyat, plavící se pod vlajkou Palau, vyplula v pátek z ukrajinského přístavu Čornomorsk. O den dříve do Istanbulu doplula loď Resilient Africa. Stalo se tak navzdory hrozbám Ruska, že napadne každou loď plující do či z ukrajinských přístavů.

Po červencovém odstoupení Ruska od dohod, které navzdory válce umožňovaly vyvážet z černomořských přístavů ukrajinskou zemědělskou produkci na světový trh, vytvořila Ukrajina v Černém moři vlastní koridor pro přepravu obilí.

Nákladní lodě Resilient Africa a Aroyat, plující pod vlajkou Palau, zakotvily v Čornomorsku předminulou sobotu a měly odplout po naložení pšenice pro Afriku a Asii.

Resilient Africa z ukrajinského přístavu vyplula v úterý s třemi tisíci tunami pšenice na palubě a už dorazila do přístavu v Istanbulu. Aroyat se plaví do přístavu v egyptské Alexandrii s nákladem 17 600 tun pšenice, jak dříve uvedl ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov.

Kyjev: Do ukrajinských přístavů plují další tři lodě

Šlo o první dvě plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, aniž by při tom využila koridor ustanovený takzvanými obilnými dohodami. Rusko od dohod letos v červenci zhruba po roce odstoupilo a varovalo, že bude lodě plující do ukrajinských přístavů pokládat za vojenské cíle.

Kubrakov ohlásil, že další tři lodě plují do ukrajinských přístavů koridorem zřízeným ukrajinským námořnictvem, aby vyvezly 127 tisíc tun zemědělských produktů a železné rudy pro Čínu, Egypt a Španělsko.

Rusko a Ukrajina jsou zemědělské velmoci, jejichž úroda je klíčová pro potravinovou bezpečnost ve světě. Ruská agrese proti sousední zemi a mezinárodní sankce proti Rusku destabilizovaly zásobování a světový trh.

Ukrajinské síly v posledních týdnech pracují na odstranění ruské převahy na moři. Kyjev v sobotu tvrdil, že zabil či zranil několik „nejvyšších velitelů“ ruské Černomořské floty při pátečním útoku na velitelství v Sevastopolu, podotkla AFP.