Rusko ostřelovalo ukrajinský přístav v deltě Dunaje

Rusko v noci provedlo vzdušný útok na jeden z velkých ukrajinských přístavů pro vývoz obilí. Uvedli to podle agentury Reuters ukrajinští představitelé. Zpráva o útoku na přístav Izmajil na Dunaji přišla jen několik hodin před plánovanými rozhovory ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Nad Oděskou oblastí, kde se tento přístav nachází, ukrajinská protiletecká obrana sestřelila 17 dronů íránské výroby, uvedl ráno šéf regionu Oleh Kiper a armádní činitelé.

„Ruští teroristé během 3,5 hodiny útočili drony na jih Oděské oblasti. Sedmnáct dronů sestřelila naše protivzdušná obrana,“ cituje portál Ukrajinska pravda Kipera.

Poškozeny byly výrobní budovy i sklady, zemědělské stroje a další zařízení. Při pádu úlomků sestřelených dronů vznikly požáry na několika civilních budovách, ke kterým vyjeli hasiči. Podle Kipera nikdo nebyl zraněn ani nezemřel.

V neděli Rusko zaútočilo na jiný významný dunajský přístav Reni. Útok poničil infrastrukturu přístavu a zranil dva lidi, napsala agentura Reuters. Reni a Izmajil jsou dvěma hlavními přístavy, jež Ukrajina na Dunaji využívá.

Rusko podle agentury AFP oznámilo, že v noci na pondělí sestřelilo jeden ukrajinský dron v Kurské oblasti a druhý nad Černým mořem nedaleko Krymského poloostrova.

Rumunsko nebylo v ohrožení

Ukrajinská strana dopoledne informovala o tom, že na území Rumunska měly v noci dopadnout a explodovat ruské drony. Na Facebooku to napsal mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko s odvoláním na pohraniční stráž. Rumunské ministerstvo obrany ale sdělení ukrajinské strany vzápětí kategoricky popřelo a uvedlo, že ruské útoky území Rumunska neohrozily.

Podle Nikolenkova příspěvku na sociální síti události dokládají, že ruské útoky představují hrozbu nejen pro bezpečnost Ukrajiny, ale i pro bezpečí sousedních zemí, včetně členů NATO. „Vyzýváme partnery, aby urychlili dodávky dalších moderních protiraketových a protivzdušných systémů pro Ukrajinu, stejně jako bojových letounů, které posílí ochranu ukrajinské infrastruktury i sousedních zemí,“ napsal Nikolenko.

Bukurešť uvedla, že sledovala průběh ruských útoků v reálném čase a že při nich nenastala situace, kdy by se rumunské území dostalo do přímého ohrožení. Zároveň ovšem rumunské ministerstvo obrany ruské útoky na ukrajinskou civilní infrastrukturu odsoudilo jako neopodstatněné a v rozporu s mezinárodním právem.

Ergdogan jedná s Putinem

Putin přijal tureckého prezidenta Erdogana v luxusním sanatoriu v letovisku Soči. Očekává se, že spolu budou jednat o obnově dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře nebo o situaci na Ukrajině.

Naposledy se osobně setkali loni v říjnu v Astaně, v kontaktu jsou ale stále. Naposledy spolu telefonicky hovořili před měsícem. Erdogan Rusko navštívil loni 5. srpna, kdy byl rovněž v Soči, kde má Putin jednu ze svých rezidencí.

Putin letos v červenci odmítl prodloužit platnost dohod o vývozu ukrajinského obilí, které loni v létě pomohlo vyjednat Turecko a OSN. Rusko si stěžovalo, že není dodržována ta část dohod, která se týkala exportu jeho potravin a hnojiv. Tvrdilo, že omezení uvalená na jeho lodě a pojištění komplikovala obchod s jeho zemědělskými komoditami.