Do ukrajinského přístavu připluly poprvé od vypovězení obilných dohod nákladní lodě

Reportáž: První plavidla se od vypovězení obilné dohody odvážila připlout do ukrajinského přístavu (zdroj: ČT24)

V ukrajinském přístavu Čornomorsk zakotvily v sobotu večer dvě nákladní lodě, které připluly pro obilí. Jsou to první plavidla, která do přístavů v Oděské oblasti vplula od začátku ruské invaze na Ukrajinu mimo rámec obilných dohod, od nichž Rusko letos v červenci odstoupilo. Do Černého moře zamířila navzdory hrozbám Moskvy, že bude pokládat lodě mířící do ukrajinských přístavů za vojenské cíle.

Turecká nákladní loď Aroyat, která však pluje pod vlajkou tichomořského Palau, vplula do vod ukrajinského přístavu Čornomorsk v sobotu kolem šesté večer místního času (17:00 SELČ). Asi čtyři hodiny po ní se u ukrajinských břehů objevilo i plavidlo Resilient Africa, rovněž plující pod vlajkou Palau.

Ukrajinský vicepremiér Oleksandr Kubrakov uvedl, že by plavidla měla naložit asi 20 tisíc tun pšenice, kterou přepraví do afrických a asijských zemí.

Poté, co Rusko vypovědělo obilné dohody a pohrozilo, že bude považovat lodě směřující do ukrajinských přístavů za vojenské cíle, vyhlásil Kyjev v polovině srpna humanitární koridor Černým mořem. Jím sice proplulo pět lodí, ale všechny ve směru z Ukrajiny. Nyní poprvé plula obchodní plavidla opačným směrem.

V ukrajinských přístavech nicméně zůstávají desítky lodí, které tam byly v červenci, kdy Rusko vypovědělo dohodu. V polovině srpna ruské námořnictvo vyslalo varovné výstřely k nákladní lodi Sukra Okan, která plula do Izmajilu, což je ukrajinský přístav na Dunaji. Na plavidlo se pak nalodili vojáci, kteří podle ruských úřadů kontrolovali, zda loď neveze zbraně.

Ukrajinská armáda mezitím operuje východně od obchodních přístavů – cílí na ruskou flotilu na okupovaném Krymu. Rusko uvedlo, že v noci na neděli sestřelila jeho protivzdušná obrana na pobřeží okupovaného poloostrova dva ukrajinské drony.