V souvislosti s chřipkou dosud zemřelo 31 lidí. Kvůli epidemii nemocnice zakazují návštěvy

Události ČT: Na chřipku dosud zemřelo 31 lidí (zdroj: ČT24)

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest a chřipkou v Česku za uplynulý týden přibylo jen mírně. Jejich počet se zvýšil o 2,6 procenta na 1758 na 100 tisíc obyvatel. Chřipce už od začátku sezóny podlehlo jedenatřicet lidí.

„V tuto chvíli máme hlášeno 184 klinicky závažných případů, z toho 31 úmrtí,“ uvedla v pátek odpoledne ve vysílání České televize vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipkové respirační viry Martina Havlíčková s tím, že to je poměrně vysoké číslo.

Hranici pro vyhlášení plošné epidemie Česko překročilo minulý týden. „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ uvedla Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. 

Počet nemocných chřipkou roste, ne ale výrazně (zdroj: ČT24)

Pokud už člověk nemocný je, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma. Část nemocnic v Česku uzavřela pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Právě chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení.

Celoplošná epidemie chřipky už propukla ve většině evropských států včetně sousedních.

„Poměrně mírný nárůst mezi pátým a šestým kalendářním týdnem naznačuje, že epidemie už stojí před svým vrcholem, nebo na něm, ale tohle můžeme hodnotit až zpětně,“ dodala Havlíčková.

Kvůli chřipkovým onemocněním platí zákaz návštěv například v nemocnicích v celém Libereckém kraji, ve všech pěti nemocnicích akutní péče v Pardubickém kraji, ve většině nemocnic Královéhradeckého kraje, v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Chebu, Karlových Varech, Šumperku, Prostějově nebo v Novém Městě na Moravě. Některé další nemocnice návštěvy omezily, týká se to i šesti z osmi pražských nemocnic.

Expertka Havlíčková: Chřipka dopadá nejhůř na starší lidi s chronickým onemocněním a děti do dvou let (zdroj: ČT24)

Nově je zakázal Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde stejně jako ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Na Františku platí zákaz v celé nemocnici. Ostatní nemocnice zatím omezily návštěvy jen na vybraných lůžkových odděleních. Bez omezení návštěv jsou zatím Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Homolce.

Počet nemocných chřipkou a dalšími infekcemi dýchacích cest v Praze stoupl minulý týden na 1715 na sto tisíc obyvatel. Mezi seniory jich za týden přibylo o více než třetinu, mezi školáky o čtvrtinu. Právě seniory a chronické pacienty komplikace v souvislosti s chřipkou nejvíc ohrožují. 

Dvě úmrtí na chřipku zaznamenali hygienici v Moravskoslezském kraji v uplynulém týdnu. Nemocnost tam ale mírně klesla na 1851 nemocných na 100 tisíc lidí. V Jihočeském kraji na následky chřipky zemřelo pět starších lidí. Primárně se ale podle Jitky Luňáčkové z českobudějovické krajské hygienické stanice léčili s jiným základním onemocněním. V kraji připadá 1509 případů respiračních a chřipkových onemocnění na 100 tisíc lidí, což je o 3,8 procenta méně než před týdnem. Přesto v kraji pokračuje chřipková epidemie.

Počet nemocných akutními infekcemi dýchacích cest včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel
Zdroj: Státní zdravotní ústav a krajské hygienické stanice

V Pardubickém kraji klesl výskyt respiračních onemocnění a chřipek po týdnu o 23 procent. Lékaři evidují 1173 lidí na 100 tisíc obyvatel. V sousedním Královéhradeckém kraji naopak vypukla epidemie chřipky a akutních respiračních infekcí. Počet nemocných se tento týden v kraji zvýšil o dvě procenta na 1545 případů na 100 tisíc obyvatel. Hygienici k pátku evidovali osmnáct případů klinicky závažného onemocnění chřipkou, z toho tři lidé zemřeli.

Na Vysočině je 1619 nemocných na 100 tisíc obyvatel, práh epidemie tam je 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku v sobotu rozšíří kvůli nárůstu počtu nemocných s respiračními nemocemi zákaz návštěv na všechna oddělení. Dosud byl jen na odděleních JIP a ARO. Zákaz platí do odvolání. Návštěvy kvůli chřipkové epidemii zakázaly i některé další nemocnice a domovy pro seniory. Zavřít musela i mateřská škola v obci Jamné.

V Libereckém kraji za poslední týden stoupl počet těchto nemocných o dalších šest procent. Na sto tisíc obyvatel připadá 2105 lidí s akutním respiračním a chřipkovým onemocněním. V nemocnicích po celém kraji a v některých ústavech sociální péče platí zákaz návštěv.

V Jihomoravském kraji vzrostl za poslední týden počet nemocných v chřipkové epidemii, mezi 1,2 milionu obyvatel je kolem 24 500 nemocných, před týdnem jich bylo asi o 1500 méně. Nemocnice Kyjov zakáže od soboty návštěvy, Nemocnice Hodonín tak učiní od pondělka. Brněnské fakultní nemocnice je zakázaly už před týdnem. Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně leží podle její mluvčí Petry Veselé šest pacientů s chřipkou, všichni jsou ve vážném stavu. Na 100 tisíc obyvatel připadá 2034 nemocných, před týdnem to bylo 1918 pacientů.

Relativní nemocnost v krajích na 100 000 obyvatel
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Také ve Středočeském kraji pokračuje chřipková epidemie. Nemocnost v regionu v uplynulém týdnu dosáhla 1823 obyvatel na 100 tisíc lidí, stoupla tedy přibližně o 2,5 procenta. Nejvyšší nemocnost je v okrese Příbram, nejnižší v okrese Beroun. Nemocnice kvůli chřipce omezily nebo zakázaly návštěvy. Pacientů s chřipkou přibylo ve srovnání s minulým týdnem o 15,6 procenta, aktuálně je 312 onemocnění na sto tisíc obyvatel. „Nejvíce postiženou skupinou jsou děti ve věku do čtyř let. K největšímu nárůstu nemocnosti od minulého týdne došlo ve věkové skupině 15 až 24 let,“ řekla ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

V Karlovarském kraji přibylo za týden 15 případů chřipky, za sezonu už je to celkem 23. Čtyři lidé v souvislosti s onemocněním chřipkou zemřeli.

  • CHŘIPKA
    příznaky: horečka i přes 39 stupňů, dráždivý kašel, výrazná únava, bolest hlavy a svalů, oproti nachlazení nemusí chřipku vždy provázet rýma a bolest v krku
    trvání: jeden až dva týdny, při komplikacích i déle
    možné komplikace: zánět vedlejších dutin nosních, zánět průdušek, zápal plic
  • NACHLAZENÍ
    příznaky: kýchání, vodová rýma, ucpaný nos, bolest v krku, případně i bolesti hlavy, kašel či bolesti uší, obvykle jen zvýšená teplota (do 38 stupňů)
    trvání: max. týden, zlepšení do tří dnů
    možné komplikace: ucpání drenáže vedlejších dutin nosních, zánět středního ucha