Žádná antibiotika ani přecházení. Chřipku je nejlepší řádně vyležet, radí lékaři a vyvrací zažité mýty

Události: Jak správně léčit chřipku (zdroj: ČT24)

První tři dny ležet doma a k lékaři vyrazit až tehdy, pokud neklesne teplota nebo se přidají komplikace. Tak radí lékaři léčit chřipku. Lidé se ale často spoléhají na vysoké dávky paracetamolu, a to je špatně. Dalším mýtem je i to, že na chřipku pomáhají antibiotika.

Chřipka je však virové onemocnění a jako takové se antibiotiky neléčí. Lékaři proto důrazně varují před jejich nasazováním třeba z domácích zásob. Zda jsou potřeba, musí vždy určit lékař.

„Vždycky jsou nasazovány v případě bakteriálních komplikací. Zápal plic, zánět středního ucha, záněty dutin – to jsou všechno bakteriální komplikace, které nasednou na terén postižený chřipkovým virem,“ vysvětluje praktický lékař Igor Karen ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Řada lidí se zase naopak domnívá, že chřipku lze překonat. S pomocí léků s kofeinem a pseudoefedrinem pak dál chodí do práce. „Bolesti hlavy, svalů, kloubů, vyšší teplota – to všechno se eliminuje. Pacient pak má relativní pocit, že onemocnění odeznívá, a to je chyba. Pacient onemocnění dál šíří,“ říká Karen.

„Nejvíc virus produkujeme, a tedy šíříme, na začátku infekce – první tři čtyři dny. Ale zdrojem infekce může být člověk klidně týden, děti i déle,“ upozorňuje vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková. Nestačí proto ležet jeden nebo dva dny. „Pokud je to jen trochu možné, tak by to měl být řekněme týden,“ dodává.

Skutečná chřipka je totiž vážná nemoc a její přecházení může způsobit velké komplikace. „Velmi rychle vznikají komplikace, nejčastěji zápal plic, ale i postižení srdečního svalu, ledvin. A je tam výrazně vyšší i výskyt cévních mozkových příhod,“ varuje praktický lékař Igor Karen.

Nemocní často chybují i v pitném režimu. Místo horkých by spíš měli sahat po chladnějších nápojích. „Denní příjem dospělého pacienta by měl být kolem tří až čtyř litrů. Měly by se podávat spíše chladnější nápoje v důsledku vnitřního ochlazení organismu, protože organismus dlouhodobou vyšší teplotou trpí,“ uvádí Karen.

Na druhou stranu není dobré tlumit teplotu za každou cenu. Když se totiž drží mezi 37 a 38 stupni, tak stimuluje imunitní systém a ničí samotný virus.