Západní zpravodajské služby prý odhalily rozsáhlou severokorejskou špionáž

Tajné služby Británie, Spojených států a Jižní Koreje tvrdí, že odhalily severokorejskou kyberšpionáž. Jejím cílem prý měl být zisk informací pro vývoj jaderných zbraní a modernizaci ozbrojených sil. Médiím to sdělilo britské Národní středisko pro kybernetickou bezpečnost (NCSC).

Podle britského centra, které spadá pod zpravodajské služby GCHQ, Severokorejci „pronikali do organizací po celém světě, aby kradli citlivé a tajné technické informace“, napsala agentura AFP. Kyberútoky vedli pod hlavičkou skupiny známé jako Andariel nebo APT45, dodal Londýn.

Severokorejští hackeři napadali podle zprávy počítačové systémy řady technologických firem či zbrojovek včetně výrobců tanků, ponorek, stíhaček, radarů či naváděných střel. Přes odhalení představuje skupina stále pro zmíněná odvětví nebezpečí, citovala agentura Reuters zprávu západních rozvědek.

„Globální kyberšpionážní operace, kterou jsme dnes (ve čtvrtek, pozn. red.) odhalili, ukazuje, kam jsou státem financovaní aktéři KLDR ochotni zajít ve snaze rozvíjet své vojenské a jaderné programy,“ přiblížil podle Reuters Paul Chichester z NCSC. Vedle britského centra se na akci podílely americké FBI a NSA a jihokorejský úřad pro kybernetickou bezpečnost.

KLDR je kvůli svému jadernému programu terčem sankcí Rady bezpečnosti OSN, navzdory nim ale provedla řadu jaderných testů. V poslední době posiluje Pchjongjang své vazby na Rusko, jehož vládce Vladimir Putin v červnu vyzval k přehodnocení zmíněných sankcí.