Lídři Číny, Japonska a Jižní Koreje hledají „nový začátek“. Start rakety KLDR selhal

Události: Summit Číny, Japonska a Jižní Korey (zdroj: ČT24)

Premiéři Japonska a Číny Fumio Kišida a Li Čchiang a prezident Jižní Koreje Jun Sok-jol v pondělí vyzvali k větší vzájemné spolupráci, napsala agentura Reuters. Shodli se na nutnosti denuklearizace Korejského poloostrova, kterou označili za společný zájem na cestě k míru. Lídři trojice východoasijských zemí se sešli v Soulu na prvním summitu v tomto formátu po téměř pěti letech. Japonsko mezitím informovalo o záměru KLDR vypustit do vesmíru družici. Pchjongjang později oznámil, že raketa nesoucí špionážní družici vybuchla během první fáze startu. Výzvu k denuklearizaci označil za velkou politickou provokaci.

Li japonskému a jihokorejskému lídrovi vzkázal, aby „neproměňovali ekonomické a obchodní záležitosti v politické hry nebo bezpečnostní otázky a odmítli protekcionismus a oddělování nebo narušování dodavatelských řetězců“. Summit podle něj znamená „nový začátek“ pro trojici zemí, které mají zásadně odlišné postoje v klíčových otázkách, jako jsou vztahy se Severní Koreou či Ruskem. Státy se mimo jiné ve společném prohlášení shodly na tom, že urychlí vyjednávání o dohodě o volném obchodu.

Navzdory snahám spolupracovat v ekonomických otázkách přetrvává mnoho problémů. „Zdůraznil jsem, že mír a stabilita v Tchajwanské úžině jsou pro Japonsko a mezinárodní společenství nesmírně důležité, a zároveň jsem poznamenal, že pozorně sledujeme nedávný vojenský vývoj,“ řekl Kišida s odkazem na čínské vojenské cvičení nedaleko ostrova.

Vzájemné spory a apely na stabilitu

Čína s Japonskem vede územní spor kvůli ostrovům Senkaku nebo bojkotuje dovoz mořských plodů kvůli vypouštění vody z jaderné elektrárny Fukušima do moře. Jižní Koreji zase Peking vyčítá rozmístění amerického protiraketového štítu.

„Navzdory obtížím spojeným s organizací tohoto summitu je nepravděpodobné, že povede k významným diplomatickým výsledkům,“ napsal v úvodníku jeden z jihokorejských deníků. Podle něj je však důležité, že se setkání uskuteční, protože představuje „jediný pravidelný komunikační kanál“ mezi Japonskem a Korejí, spojenci USA, a čínským ministerským předsedou. Prezident Koreje a premiéři Japonska a Číny spolu jednali poprvé od roku 2019.

„Shodli jsme se, že aktivní spolupráce mezi našimi zeměmi přispívá k míru a stabilitě v oblasti. Rovněž jsme potvrdili, že udržování míru a stability na Korejském poloostrově je naší odpovědností a je pro všechny tři země přínosem,“ řekl Sok-jol. Soul a Tokio by uvítaly, kdyby Peking zapůsobil na Severní Koreu, jejíž zbrojní testy je ohrožují.

Výbuch severokorejské rakety

Summit se podle původního plánu vůbec neměl věnovat Severní Koreji, ale oznámení Pchjongjangu o záměru vypustit družici zásadně proměnilo průběh setkání v Soulu, uvedla AFP.

KLDR vypustila raketu ze svého západního pobřeží, ale krátce po startu zmizela z radarů a zřejmě selhala, informovala japonská armáda, kterou citovala agentura Reuters. Severní Korea neúspěch rakety, jež podle ní nesla špionážní družici, následně potvrdila. Raketa explodovala v první fázi startu nejspíš kvůli selhání motoru na tekutá paliva, tvrdí severokorejská tisková agentura KCNA.

Svou první vojenskou družici země vyslala na orbitu v listopadu 2023. KLDR poté uvedla, že nasnímala fotografie Bílého domu, Pentagonu či „cílů“ v Jižní Koreji. Snímky ale Pchjongjang nezveřejnil. Severokorejský vůdce Kim Čong-un na konci roku 2023 na zasedání vládnoucí strany uvedl, že země v letošním roce plánuje do vesmíru vyslat další tři vojenské špionážní družice.

V závěrečném prohlášení účastníci summitu uvedli, že chtějí „pokračovat ve snaze o politické řešení“ vedoucí k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Na poloostrově vlastní tento typ zbraní jen KLDR. „Denuklearizace Severní Koreje a stabilita na Korejském poloostrově jsou ve společném zájmu všech tří zemí,“ uvedl podle AFP Kišida.

„Diskutovat dnes o denuklearizaci Korejského poloostrova představuje závažnou politickou provokaci a porušení suverenity, což zcela popírá nedotknutelnou svrchovanost KLDR a ústavy odrážející jednomyslnou vůli všeho korejského lidu,“ uvedl v reakci na závěry summitu v Soulu mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí prostřednictvím státních médií.

Li podle čínských státních médií již před reakcí KLDR vyzval představitele Japonska a Jižní Koreje ke zdrženlivosti ohledně situace na Korejském poloostrově. Čína je největším obchodním partnerem Severní Koreje a také silným diplomatickým spojencem. V minulosti odmítla odsoudit zbrojní testy Pchjongjangu a kritizovala společné manévry mezi Spojenými státy a Jižní Korejí.