Rusko a Čína blokují kroky Rady bezpečnosti OSN vůči Severní Koreji. Ostudné a nebezpečné, zní z USA

Spojené státy vyzvaly členy Rady bezpečnosti OSN, aby odsoudili nejnovější odpaly severokorejských balistických raket a snažili se přimět Pchjongjang k diplomatickému jednání. Nečinnost Rady bezpečnosti OSN je podle Washingtonu nebezpečná.

Nové kroky proti KLDR odmítají Čína a Rusko, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti s právem veta. Podle Pekingu a Moskvy by další vyvíjení tlaku na Severní Koreu nebylo konstruktivní.

„Ti, kdo chrání Severní Koreu před důsledky jejích raketových testů, vystavují asijský region a celý svět riziku konfliktu,“ prohlásila americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová na pondělním mimořádném zasedání svolaném po nejnovějších severokorejských raketových testech. „Nedostatečná činnost rady je víc než ostudná. Je nebezpečná,“ dodala.

„Loni jsme byli svědky bezprecedentního počtu odpalů KLDR, navzdory opakovaným porušením (rezolucí RB OSN) ze strany KLDR nás ale dva stálí členové umlčeli,“ podotkla Thomasová-Greenfieldová v narážce na Rusko a Čínu, které loni v květnu hlasovaly proti rezoluci uvalující na Pchjongjang nové sankce.

„Pokud budou dva členské státy nadále bránit Radě bezpečnosti ve vykonávání jejího mandátu, můžeme očekávat, že Severní Korea bude vzdorovitě pokračovat ve vývoji a testování těchto zbraní,“ dodala americká velvyslankyně.

Odpovědné jsou USA, tvrdí ruský velvyslanec

Deset z 15 členů RB OSN, včetně USA, Francie, Japonska či Jižní Koreje, na pondělním zasedání ve společném prohlášení nové odpaly severokorejských raket odsoudilo. „Apelujeme na všechny členské státy, aby se k nám připojily,“ uvedli.

Rusko a Čína při debatě poukázaly na americko-jihokorejská vojenská cvičení, která opakovaně vyvolávají rozhořčení KLDR. „USA a jejich spojenci nesou za tuto situaci mimořádnou zodpovědnost,“ řekl zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij.