V Německu zatkli spolupracovníka rozvědky podezřelého ze špionáže pro Rusko

Policie v Německu ve středu zatkla spolupracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND) kvůli podezření, že poskytoval informace Rusku. Mohl se tím dopustit vlastizrady. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na německé nejvyšší státní zastupitelství. Podle agentury Reuters je podezřelým Němec Carsten L., jehož pracoviště i byt prohledala policie.

Carsten L., který je nyní ve vazbě, podle vyšetřovatelů letos jedné z ruských tajných služeb předával informace získané v zaměstnání a podléhající státnímu tajemství. BND odmítla kvůli pokračujícímu vyšetřování poskytnout další podrobnosti.

„V tomto zvláštním případu jsou velmi důležité zdrženlivost a diskrétnost,“ uvedl šéf zahraniční rozvědky Bruno Kahl. Jakékoliv veřejné vyjádření by podle něj mohlo dát výhodu Rusku, což je podle něj země, s „jejíž bezohledností a ochotou použít násilí je třeba počítat“.

Agentura DPA toto vyjádření přičítá obavě z možného nebezpečí pro kontakty a informátory německé zahraniční rozvědky v Rusku, kteří mohli být prozrazeni podezřelým ze špionáže.

Naposledy se dvojitého agenta u BND podařilo objevit v roce 2014. Dva roky poté ho soud v Mnichově poslal na osm let do vězení, především za činnost ve prospěch americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), které v letech 2008 až 2014 předal přes 200 dokumentů, z nichž část byla přísně tajná.