TÉMA

Spolková zpravodajská služba

V Německu zatkli spolupracovníka rozvědky podezřelého ze špionáže pro Rusko

Policie v Německu ve středu zatkla spolupracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND) kvůli podezření, že poskytoval informace Rusku. Mohl se tím dopustit vlastizrady. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na německé nejvyšší státní zastupitelství. Podle agentury Reuters je podezřelým Němec Carsten L., jehož pracoviště i byt prohledala policie.
22. 12. 2022|

Za Rusko bojují i neonacisté. Někteří mluví o vzrušení z násilí

Na Ukrajině bojuje na ruské straně řada pravicových extremistů a neonacistů. S odkazem na zprávy německé Spolkové zpravodajské služby (BND), kterou získal týdeník Der Spiegel, o tom informují zahraniční servery jako Radio Free Europe, nezávislý deník The Moscow Times nebo ruský opoziční server Meduza. Moskva přitom jako záminku pro svou agresi používá argument „denacifikace Ukrajiny“.
29. 8. 2022|

Rusko je v Německu stejně aktivní jako za studené války, uvedl šéf spolkové kontrarozvědky

Rusko je v současné době v Německu stejně aktivní, jako tomu bylo za studené války. V rozhovoru s listem Welt am Sonntag to prohlásil šéf německé kontrarozvědky Thomas Haldenwang. Šéf německé rozvědky Bruno Kahl ve stejném interview varoval před Ruskem i Čínou, které se podle něj snaží zasévat rozepře mezi západními zeměmi.
6. 6. 2021|

Novičok použitý proti Navalnému byl silnější než v předchozích případech, píše Der Spiegel

Nervově paralytická látka novičok, kterou byl otráven kritik Kremlu Alexej Navalnyj, byl podle informací německého časopisu Der Spiegel silnější než předchozí zaznamenané formy. Posiluje to domněnku, že Kreml byl do případu zapleten, soudí zpravodajský magazín, který se odvolává na informace z prostředí tajných služeb.
11. 9. 2020|

Sledovací aktivity německé rozvědky porušují ústavu, rozhodl soud

Hromadné sledování zahraničních komunikací Spolkovou zpravodajskou službou (BND) porušuje podle německého ústavního soudu ústavu a základní lidská práva. Praxe rozvědky se proto musí změnit. Zákonodárci mají čas na úpravu do konce roku 2021.
19. 5. 2020|

„Zpravodajský tah století.“ Američané a Němci společně špehovali stovku svých nepřátel i spojenců

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) společně s německou Spolkovou zpravodajskou službou (BND) po dlouhá desetiletí odposlouchávaly tajnou komunikaci nejen rivalských zemí, ale také spřátelených států. Zjistily to německá televize ZDF, americký deník The Washington Post a švýcarská televize SRF, podle kterých Američané s Němci upravovali šifrovací stroje švýcarské společnosti Crypto, kterou tajně vlastnili.
11. 2. 2020Aktualizováno11. 2. 2020, 22:43|