V Mexiku se gang pomocí aut proboural do vězení, prchl s devíti trestanci

Události: Útěk z mexického vězení (zdroj: ČT24)

Gang ve středním Mexiku se ve středu pomocí několika aut proboural do věznice a uprchl odtamtud s devíti trestanci. Informovala o tom agentura AP, podle které šlo o jednu z nejdramatičtějších událostí tohoto druhu, jaké Mexiko v posledních letech zažilo.

„Přestřelka trvala skoro hodinu. Byla slyšet úplně všude, v celé této oblasti,“ popisuje obyvatel Tuly Sergio Mesa. Nejprve poblíž věznice explodovala tři auta. Gang tím odvedl pozornost strážců a následně proboural bránu vozem speciálně upraveným jako beranidlo.

Zatímco pyrotechnici prohledávali další auta, úřady zveřejnily seznam uprchlíků. Nejhledanějším z nich je José Artemio Maldonado, šéf ozbrojené skupiny Pueblos Unidos operující na území státu Michoacán. Tři vězně a dva útočníky policie dopadla. Maldonado ale mezi nimi není.

„Operace na opětovné dopadení uprchlých jedinců pokračují,“ ujišťuje ministr vnitra mexického státu Hidalgo Simón Vargas. Při policejní operaci po útoku na věznici utrpěli zranění dva strážci pořádku.

Podle místních médií se Pueblos Unidos mimo jiné podílí na krádežích pohonných hmot. Jeho vůdce byl zatčen teprve před několika dny kvůli podezření z vraždy a únosu.

Na ochranu před gangy vzniká domobrana

V Tule se nachází velká ropná rafinerie a v oblasti působí zločinecké organizace, jejichž členové navrtávají potrubí a kradou z nich naftu a benzin. Předminulý rok v lednu při výbuchu palivového potrubí ve státu Hidalgo zemřelo nejméně 135 lidí.

Státem Michoacán také proudí drogy z přístavu Manzanillo do mexického hlavního města. Drogové kartely v tamních odlehlých zemědělských oblastech vyžadují od rolníků výpalné, unáší je a někdy vraždí.

Z obavy, že policie není schopná místní obyvatele ochránit, v oblasti vznikají ozbrojené skupiny. Blokují a kontrolují silnice a někdy berou spravedlnost do vlastních rukou. „Že máme zbraně, není v pořádku. Jsme v oku hurikánu a lidé si to špatně vysvětlují,“ tvrdí vůdce jedné z domobran Germán „Býk“ Ramírez.