Uhlí je málo, plyn drahý. Polské město vyčlení místa, kam se lidé budou moct přijít zahřát

Události: Polské město Walbrzych zavádí přísná opatření na úsporu energií (zdroj: ČT24)

Polské město Walbrzych plánuje zavést drastická opatření na úsporu energií, městské podniky začnou šetřit na osvětlení i vytápění. Radnice také vyčlenila budovy, kde se lidé budou moci zadarmo ohřát. Podle radnice totiž kvůli vysokým cenám plynu nebo chybějícímu uhlí někteří obyvatelé nevytopí své domovy. Město ale plánuje dál plně vytápět botanickou zahradu se vzácnými tropickými rostlinami.

Radnice hodlá pomocí úsporných opatření ušetřit až půl milionu zlotých (v přepočtu zhruba 2,7 milionu korun). Plánuje omezit vytápění a osvětlení městských budov a podniků. Například na místním zámku Książ se zruší světelné efekty i noční osvětlení fasády, některé pokoje ze zcela přestanou vytápět.

Opatření se nedotknou pouze sociálních služeb a zdravotnictví. „Například jde o omezení vytápění úřadů na 18 stupňů, vypnutí osvětlení zbytečných vitrín, vypnutí městského pouličního osvětlení od 22. hodiny,“ upřesňuje starosta Roman Szełemej.  

Ohřát se v knihovně

Ve Walbrzychu panují obavy z nadcházející zimy. Město očekává, že část obyvatel bude mít problém s vytápěním domovů. I proto vyčlenilo 26 městských budov, ve kterých se lidé budou moci zadarmo ohřát. Dvacet procent domácností ve městě totiž topí uhlím, kterého je na trhu nedostatek. Zbytek pak používá plyn, který sice je, ale jeho cena násobně vzrostla.

Mezi budovy vyčleněné k ohřátí patří městské knihovny, domovy seniorů či úřady.

Radnici ve městě vede vládní opozice, její zástupci tvrdí, že nechtějí obyvatele strašit, jen je připravit na těžké období. „Už teď se nás totiž lidé ptají, zda bude možné přijít se na úřady ohřát,“ vysvětluje radní Sylwia Bielawska. 

„Bude tam možné přijít hned ráno a zůstat až do večera,“ doplňuje starosta Szełemej. „Pomůže to během doby, kdy se lidé doma nebudou moci zahřát, protože jim buď bude chybět uhlí, plyn, energie nebo peníze,“ dodává. 

Jedinou výjimkou z úsporného programu je pýcha města, botanická zahrada se vzácnými tropickými rostlinami, které teplo potřebují. Některé z rostlin jsou i sto let staré. Dvě stě osm zdejších skleníků se tedy bude vytápět naplno, ať bude zima jakkoli těžká.