Jezdit za levnějším benzinem či nákupy do Polska se už přestává vyplácet

Události: Jezdit do Polska za levnějšími nákupy a benzinem se přestává vyplácet (zdroj: ČT24)

Pro Čechy už přestává být tak výhodné jezdit za nákupy do Polska. Tamní vláda odmítla ruskou ropu i uhlí, takže nakupuje dražší alternativy. Pohonné hmoty tak zdražují i tam, a to se pak s dalšími položkami promítá i do cen jídla. Podle expertů může palivo v Polsku po prázdninách stát i 53 korun za litr.

Jezdit speciálně kvůli pohonným hmotám do Polska se český řidičům už tak nevyplácí. V centru Ostravy stál v pátek benzin 46,90 koruny za litr. O dvacet kilometrů dál v polské obci Chalupki se prodával za 43 korun.

Na tamní čerpací stanici zaplatili Češi v březnu až o osm korun méně za litr než doma, Polsko totiž ještě před válkou snížilo DPH a spotřební daň. Nyní činí rozdíl čtyři koruny. Dlouhé fronty z března jsou tak minulostí.

Zdražení si všímá i mladá rodina z Petřvaldu. „My jezdíme pro dětské pleny, takže to spojujeme s pumpou, jinak bych tady nebyl,“ říká na polské čerpací stanici řidič Vojtěch Baleja.

Levnější cigarety

Zvyšování cen je ale znát i v dalších oblastech. Například v jednom ze stánků se prodávají masné výrobky o dvacet procent dráž než před třemi měsíci. Podle prodavačky všichni obchodníci v okolí vnímají, že českých zákazníků razantně ubylo.

„Už to není taková hitparáda. Maso také pěkně zdražili. Má takovou cenu jako u nás, kromě těch klobás, takže to není zase taková úleva pro peněženku. Takže hlavně cigarety, ty tady vycházejí na 75 až 80 korun za krabičku a u nás za ně dáte už 120 až 130,“ říká nakupující z Mošnova. 

Další nakupující, Jitka Švajčaková z Orlové, se přidává: „Jahody u nás máte za 75 korun a tady také, takže kdo má cestu a jede tu, tak si nakoupí, ale jinak nevidím, že by tu byl nějaký vehementní rozdíl.“  

Další skokový nárůst potravin, a to až o patnáct procent, může přijít v srpnu. V Polsku totiž skonči nulová sazba DPH u základních potravin.