Rusům se na frontě nedaří, tak si chladí žáhu na civilistech, řekl Zelenského poradce ČT

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak o útoku na Krymský most (zdroj: ČT24)

Motivem ruských raketových útoků na ukrajinská města je neúspěch na frontě, myslí si poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. V rozhovoru pro Českou televizi dodal, že útok na Kerčský most je pouze záminkou a podle něj za ním stojí spory uvnitř ruských tajných služeb. O eskalaci událostí od poničení strategické ruské spojnice s okupovaným poloostrovem Krym s Podoljakem hovořila spolupracovnice České televize Julie Netidovová.

Prezident USA Joe Biden uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu použít jaderné zbraně. Co si o tom myslíte?

Řekl bych, že včera (v úterý) zazněla dvě důležitá prohlášení. První je od generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který velice jasně a přesně řekl, že Aliance zasáhne nejen v případě jakéhokoliv použití jaderných zbraní, ale i v případě náznaku nebo zmínky o použití jaderných zbraní proti Ukrajině.

Existuje totiž protokol protiakcí proti použití jaderných zbraní a pan Stoltenberg velice jasně Rusku řekl, že tento mechanismus již byl spuštěn. Rusko tedy velice jasně pochopilo, že takový úder může být směřován vůči němu. A to nikdo nechce zažít.

Slyšeli jsme také prohlášení generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, který řekl, že Rusko by už dál nemělo mluvit o použití jaderných zbraní. To je jistá změna, protože Rusové v poslední době velice aktivně zmiňovali možnost použití jaderných zbraní.

Vyjádřil se i ministr zahraničí Sergej Lavrov, který už není důležitým aktivním členem ruské vlády a spíš vystupuje jako propagandista. Uvedl ale, že Rusko má svou obrannou doktrínu použití jaderných zbraní a doporučuje každému, aby o užití jaderných zbraní nehovořil. To znamená, že Rusko už pochopilo veškeré negativní důsledky použití těchto prostředků.

Zástupce Bílého domu John Kirby zmínil, že Rusko se připravovalo na rozsáhlý raketový útok proti Ukrajině s předstihem dvou nebo tří týdnů. Je to možné potvrdit?

Ano. Má naprostou pravdu, protože aby synchronizovali takový útok, kdy zasáhli šestnáct různých měst, není jen tak. Na to potřebovali jistý čas, tudíž Kerčský most s tím nemohl mít nic společného. Rusům se na frontě příliš nedaří, tak si chladí žáhu na civilistech. Střílí na dětská hřiště, na středy měst a další civilní cíle.

A co pro Ukrajinu znamená, že vybuchl Kerčský most na Krym?

Tento most byl jednou ze základních logistických cest, s jejíž pomocí se dovážela munice, zbraně a palivo. Není sporu, že kdyby byl most zničen, mělo by to pro Ukrajinu kladné důsledky.

Myslím si ale, že to byla buď provokace ruské tajné služby FSB, aby si mohli ospravedlnit rozsáhlý raketový útok proti Ukrajině, nebo to mohl být důsledek bojů mezi různými strukturami uvnitř Ruska, například GRU, FSB nebo vlivových skupin okolo pana Jevgenije Prigožina.

Chcete tedy říci, že Rusko nejen bojuje proti Ukrajině, ale boje probíhají také mezi ruskou elitou?

Ano, projevuje se to stále více. Máme čím dál více důkazů, že v nejbližším okolí pana Putina probíhají „bojové akce“ za to, kdo v budoucnu předstoupí před mezinárodní tribunál a kdo ponese odpovědnost za vnitřní problémy v Rusku. Samotný Putin už přestává být ikonou a už není považován za člověka, který se nikdy nemýlí. Postupně se vzdaluje procesu rozhodování, a proto nyní může probíhat boj mezi jednotlivými resorty.

Ukrajinská rozvědka hlásí, že Rusko si objednalo 2400 dronů Šáhid-136 v Iránu. Co to znamená pro Ukrajinu?

Zaprvé je smutné, že bez ohledu na sankce byl Irán schopen takovou zbraň vyrobit. Máme ale dostatek prostředků protivzdušné obrany, které jsou schopny tyto drony zlikvidovat. V případě rozsáhlého leteckého raketového útoku je však naše protiraketová obrana přetížená. Stále ale máme naše vlastní velice účinné drony.