Rusko míří na demokraty, Írán na Trumpa, varují američtí zpravodajci

Různé skupiny v Rusku vytvořily a pomohly na internetu rozšířit dezinformace týkající se Tima Walze, kandidáta demokratů na viceprezidenta v listopadových volbách. Podle agentury AP či listu The Washington Post (WP) o tom informovali nejmenovaní zástupci amerických zpravodajských služeb. Rusové podle nich také zvažují podněcování násilí během hlasování a po něm. Ovlivnit americké volby se s využitím dezinformací šířených na internetu snaží také Čína a Írán, připomněla AP.

Materiál, který se šířil na sociální síti X, obsahoval neopodstatněná obvinění týkající se dob, kdy Walz, v současnosti guvernér Minnesoty, působil jako učitel. Jsou v něm různé prvky naznačující, že je zmanipulovaný.

Podle zástupce Úřadu ředitele zpravodajských služeb (ODNI) analytici objevili indicie, které spojují obsah s ruskými dezinformačními operacemi, uvedl činitel. AP píše, že odborníci už v uplynulých dnech odhalili, že video je spojováno s Ruskem, ale úterní oznámení je první z oficiálního zdroje.

Materiál namířený proti Walzovi zapadá do vzorce ruských dezinformací, jejichž cílem je narušit volební kampaň tohoto politika a viceprezidentky Kamaly Harrisové před volbami.

Rusko zvažuje podněcování násilí

Rusko podle činitelů, na které se odvolává AP, před volbami šíří dezinformace také proto, že chce prohloubit rozdělení americké společnosti, a možná i podpořit násilné protesty v den voleb.

Také WP s odkazem na zpravodajce píše, že ruské vládní agentury a jejich spolupracovníci, kteří se obecně snaží podpořit kampaň republikánského kandidáta Donalda Trumpa, zvažují pokus o podněcování fyzického násilí v napjatém období po volbách.

„Některé z těchto snah o ovlivnění jsou zaměřeny na podněcování násilí a zpochybňování platnosti demokracie jako politického systému bez ohledu na to, kdo vyhraje,“ řekl podle WP vysoký představitel zpravodajských služeb. Rusko se podle něj „potenciálně snaží podněcovat výhrůžky vůči pracovníkům zajišťujícím volby, zesilovat protesty a případně podporovat násilnost protestů.“

Analytici ze společnosti Microsoft minulý měsíc přišli na to, že z Ruska pochází i široce sdílené video, které bez důkazů tvrdilo, že Harrisová před třinácti lety neposkytla pomoc ženě, již srazila autem.

Později se objevilo video, ve kterém vystupuje muž označující se za Walzova studenta a který politika obvinil z nevhodného sexuálního chování. Soukromí výzkumníci z firem sledujících dezinformace už dospěli k závěru, že video je falešné a že muž, který v něm vystupuje, není ve skutečnosti tím, za koho ho nahrávka vydává.

Ovlivnit volby se snaží i Írán a Čína

Ovlivnit americké volby se s využitím dezinformací šířených na internetu snaží také Čína a Írán. Agentura AP píše, že zatímco Rusko se zaměřuje na kampaň Demokratické strany, za niž kandiduje Harrisová s Walzem, Írán se soustředí na kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) například v létě uvedl, že Trumpova kampaň se stala terčem íránského hackerského útoku. Čína se snaží podněcovat všeobecnou atmosféru nedůvěry a nespokojenosti s demokracií.

Představitelé zpravodajských služeb upozorňují především na období mezi 5. listopadem a inaugurací příštího prezidenta 20. ledna. Už po minulých volbách v roce 2020 některé státy podněcovaly rozepře, připomněli zpravodajci, a pravděpodobně budou chtít znovu těžit z případných námitek proti průběhu sčítání hlasů či využijí proces schvalování výsledků voleb v Kongresu.

„Rusko, Írán a Čína jsou lépe připravené využít příležitostí v období po volbách, částečně kvůli poučení z volebního cyklu v roce 2020,“ uvedl podle WP vysoký představitel tajných služeb.