SLEDUJTE: Rusko a několik západních zemí si vyměňují v Turecku vězně

Turecko potvrdilo, že součástí výměny vězňů mezi Ruskem a několika západními zeměmi včetně USA, kterou pomáhalo dojednávat, jsou dopisovatel deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich a bývalý příslušník americké námořní pěchoty Paul Whelan. Výměna se týká 26 lidí ze sedmi zemí, uvedl podle agentury Reuters úřad tureckého prezidenta. USA převezmou tři vězně, Německo třináct dalších a Rusko deset.

SLEDUJTE: Probíhá výměna vězňů mezi USA a Ruskem v turecké Ankaře (zdroj: ČT24)

Do výměny byly podle Ankary zapojeny také Bělorusko, Polsko, Slovinsko a Norsko. Oznámila to turecká zpravodajská služba MIT, která má prý proces koordinovat. O velké výměně vězňů se spekuluje už několik dní. „MIT provedla v Ankaře operaci výměny vězňů, která patří k nejdůležitějším za poslední dobu,“ cituje agentura AFP z prohlášení služby. To uvádí mimo jiné, že se výměn týká 26 lidí ze sedmi států – USA, Ruska, Běloruska, Německa, Slovinska, Polska a Norska. USA převezmou tři vězně, Německo třináct a Rusko deset.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz ohledně zpráv o chystané velké výměně vězňů odpověděl: „Zatím se k tomu nebudu vyjadřovat.“

Podle tureckého tisku výměna probíhá na mezinárodním letišti v Ankaře. MIT dále informovala, že Rusko propustilo na Západ i ruského disidenta Ilju Jašina a Bělorusko německého občana Rika Kriegera, který byl odsouzen k trestu smrti a později omilostněn. Turecko dále uvedlo, že Německo propustilo Rusa Vadima Krasikova, který si odpykával doživotí za vraždu Čečence s gruzínským pasem spáchanou v roce 2019 v centru Berlína.

Kara-Murza, Kurmaševová či vrah z FSB

Podle Bloombergu jsou oba Američané na cestě na místo mimo Rusko, kde se zřejmě uskuteční výměna. Nejmenovaný americký představitel řekl stanici CNN, že očekává, že američtí představitelé oba muže brzy převezmou. Není zatím jasné, koho propustí USA či jiné západní země. Whelana a Gershkoviche označilo americké ministerstvo zahraničí za protiprávně vězněné.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na vyjádření právníků, by se výměna měla týkat i ruského opozičního politika Vladimira Kara-Murzy. Režim ruského vládce Vladimira Putina ho loni poslal na 25 let do věznice kvůli ostré kritice agrese proti Ukrajině. Jeho zdravotní stav za mřížemi se na začátku července prudce zhoršil, podle jeho manželky Jevgenijé Kara-Murzové byl převezen do nemocnice.

Součástí rozsáhlé výměny vězňů je podle informací britské stanice BBC i rusko-americká novinářka Alsu Kurmaševová, která žila před zadržením v Česku a pracovala pro Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Reuters dále informoval o „nepotvrzených zprávách ruských médií“, podle nichž byl ze sibiřského vězení propuštěn další disident – opoziční aktivista Vadim Ostanin.

O možné výměně vězňů v posledních dnech média hojně spekulovala. Nasvědčovaly tomu přesuny některých vězňů v Rusku. Podle médií by se výměna mohla týkat i Rusa Vadima Krasikova, který si v Německu odpykává doživotí za vraždu Čečence s gruzínským pasem spáchanou v roce 2019 v centru Berlína. Sama Moskva výměnu vězňů v minulosti nevylučovala. Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek uvedl, že Krasikov je členem ruské služby FSB. Hodnotí to jako vzkaz ruského vůdce Vladimira Putina dovnitř této zpravodajské komunity, že Rusko své zpravodajce neopouští.

Výměna vězňů mezi Ruskem a Spojenými státy je pozitivní signál, že jsou spolu obě země schopny komunikovat, řekl novinářům český prezident Petr Pavel. Nebude ale znamenat nějaký zásadní zahraničně-politický průlom, míní.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek o výměně vězňů mezi Moskvou a Washingtonem (zdroj: ČT24)