Vězněného ruského opozičníka Kara-Murzu převezli do nemocnice

Zdravotní stav ruského opozičního politika Vladimira Kara-Murzy se za mřížemi prudce zhoršil. Jeho manželka Jevgenija Kara-Murzová na síti X uvedla, že ho převezli do vězeňské nemocnice. Dvaačtyřicetiletý politik má dlouhodobě podlomené zdraví po dvou těžkých otravách, které připisuje ruským tajným službám. Režim Vladimira Putina ho loni poslal na 25 let do věznice kvůli ostré kritice agrese proti Ukrajině.

Kara-Murzová uvedla, že ve čtvrtek večer byl převezen do vězeňské nemocnice nacházející se mimo nápravné zařízení v Omsku, kde si odpykává trest. Jeho právní zástupce k němu nepustili a dozorci jim říkali, aby počkali. Takto to bylo podle Kara-Murzové až do konce pracovní doby.

„Advokáti se tak nemohli s Vladimirem setkat a ujistit se, že je v pořádku,“ napsala. Opozičník trpí polyneuropatií, což je neurologické onemocnění zahrnující povšechné postižení periferních nervů. Podle Kara-Murzové mu ho způsobily dvě těžké otravy.

Opoziční politik v minulosti uvedl, že se ho pravděpodobně příslušníci ruské tajné služby FSB pokoušeli otrávit v roce 2015 a ještě o dva roky později.

Dvaačtyřicetiletý Kara-Murza, který má ruský i britský pas, byl loni uvězněn kvůli tomu, že opakovaně odsoudil invazi na Ukrajinu a podporoval západní sankce proti Rusku. Ochránci lidských práv ho považují za politického vězně.

Kara-Murza býval koordinátorem opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij. Byl rovněž blízkým spolupracovníkem zavražděného opozičního vůdce Borise Němcova. Předloni dostal mezinárodní Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou od roku 2013 každoročně uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.