Ruský opozičník Kara-Murza skončil na samotce, Kreml tvrdě potírá odpor

Horizont ČT24: Zvyšování tlaku na ruskou opozici (zdroj: ČT24)

Vězněný ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl převezen na samotku v nejpřísnějším režimu, uvedla jeho právnička poté, co zmizel ze sibiřské trestanecké kolonie, kde si odpykával trest předtím. Ruský soud poslal Kara-Murzu za mříže na 25 let za zradu, když kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu. Politikova manželka a jeho podporovatelé v pondělí uvedli, že Kara-Murza byl přemístěn a nemají o něm žádné zprávy.

Jedny z posledních záběrů Kara-Murzy pochází z doby, kdy u moskevského odvolacího soudu čekal na verdikt za svá ostrá slova vůči invazi Moskvy na Ukrajinu a ruskému vůdci Vladimiru Putinovi. Ruské úřady tvrdí, že Kara-Murza coby zahraniční agent šířil falešné informace.

Aktivista svůj proces přirovnal ke stalinským ze třicátých let minulého století. „Mám pocit naprosté beznaděje, protože jsem u soudu viděla jen loutky mumlající nejpitomější scénář. Verdikt byl očekávaný a předvídatelný,“ pronesla tehdy aktivistova matka Elena Gordonová.

Kara-Murza podle své ženy strávil následující čtyři měsíce na samotce v nechvalně proslulé omské trestanecké kolonii, a to navzdory tomu, že je nervově labilní. Psychické problémy mu měly způsobit dva pokusy o otravu, které on i jeho rodina připisují ruským službám. „Myslím, že během první otravy v roce 2015 trvalo mým orgánům dva dny, než se vypnuly,“ řekl dříve opozičník.

Ruské úřady podle Kara-Murzy použily stejný postup také vůči dalšímu výraznému opozičníkovi, Alexeji Navalnému. Ten v roce 2020 otravě téměř podlehl. „To, co se stalo Navalnému, je úmyslná otrava. Nemám o tom naprosto žádnou pochybnost. Byla to úmyslná otrava motivovaná jeho politickými aktivitami,“ zdůraznil Kara-Murza.

Kara-Murzu převezli, odmítl vstát, tvrdí jeho právnička

Oba opozičníci nyní sdílejí stejný osud politických vězňů v trestaneckých koloniích umístěných v drsných klimatických podmínkách. Navalnyj byl v prosinci převezen za polární kruh do kolonie, které se přezdívá Polární vlk. „Lehké to tam nebude, ale je to trestanecká kolonie, ne doživotí,“ podotkla jedna z místních obyvatelek.

Kara-Murza si svůj trest odpykával v kolonii číslo šest v Omské oblasti, napsal server Novaja Gazeta Jevropa. Na konci minulého týdne byl předvolán před komisi kvůli „porušení pravidel“ a převelen do trestanecké kolonie číslo sedm v téže oblasti. Izolován je přitom na samotce v nejpřísnějším možném režimu.

Podle jeho právničky kvůli tomu, že neuposlechl rozkaz, aby „vstal“. Opozičník ale argumentuje, že žádný takový pokyn nikdo ani nevydal. V dopise své právničce citoval ruské spisovatele Alexandra Solženicyna a Fjodora Dostojevského a sdělil, že se mu ruské úřady přesunem snaží znepříjemnit život.

Skupině Bi-2 hrozí vydání do Ruska

Podobně tvrdé tresty mohou hrozit i dalším hlasitým kritikům invaze na Ukrajině, včetně ruské rockové skupiny Bi-2. Ta od zahájení konfliktu koncertuje pouze v zahraničí. Hudebníky však nedávno zadržely thajské úřady, údajně za uspořádání nepovoleného koncertu. Podle lidskoprávních aktivistů jim teď hrozí deportace do Ruska.

„V daném případě asi jde o to, že organizátor koncertu ne úplně správně naplnil všechna povolení, takže thajské úřady tvrdí, že členové kapely neměli povolení k práci, tedy ke koncertování. Dostali pokutu a měli být vyhoštěni. V ten okamžik se do celé věci vložil ruský konzulát, který řekl, že jsou to občané Ruska, tak ať je tam deportují,“ popsal celou věc redaktor Českého rozhlasu Ondřej Soukup.

Podle něj thajské úřady nicméně povolily jednomu z hudebníků odletět do židovského státu, jelikož má izraelské občanství.