Zdraví vězněného ruského disidenta Orlova se zhoršuje. „Začal ztrácet sluch“

Události: Zdravotní stav ruského ochránce lidských práv Orlova se zhoršuje (zdroj: ČT24)

Zdravotní stav ruského ochránce lidských práv Olega Orlova, který je ve vězení za kritiku vedení Kremlu kvůli vojenské invazi na Ukrajinu, se zhoršuje. Blízcí sedmdesátiletého aktivisty i nevládní organizace Memorial viní ruské vězeňské orgány z nelidského zacházení.

Orlova odsoudil ruský soud v únoru ke 2,5 roku vězení za protiválečný článek, ve kterém označil režim prezidenta Vladimira Putina za fašistický. Proti rozsudku se Orlov odvolal.

Zdravotní stav ochránce lidských práv se zhoršuje z několika důvodů. „Podle jeho právníků je nemocný a začal ztrácet sluch. Přesně nevědí, proč se tak děje, protože k němu nemá přístup lékař,“ přiblížil zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek. Podle informací organizace Memorial trpí Orlov zejména denními převozy mezi vazební věznicí a soudem, kde se seznamuje s materiály pro odvolací řízení.

„Podmínky ve vězení nejsou podle jeho právníků zdaleka ideální. Neustále je mu zima a samozřejmě pro něj není příjemná ani strava, protože dostává suchou stravu zalitou horkou vodou. A ideální není ani jednání s právníky, která jsou možná jen v omezené míře – pod kontrolou a kamerou,“ doplnil Rožánek.

„Zítra mu bude 71 let. Už to není žádný mladík. Organismus je organismus, má svoje léta. Přežil několik válek – Moldavsko, obě čečenské války, Severní Osetii, byl i v Náhorním Karabachu,“ připomněla Orlovova manželka Taťána.

K režimu svého chotě dodala. „Odvezou ho před snídaní a přivezou ho po večerce, takže v podstatě nemá teplé jídlo. Na jednání soudu se nebude moci dobře připravit. Je to fyzicky nemožné. Bojím se, aby ho to nezlomilo.“

Emigrace nepřicházela v úvahu

Orlov je spjat s nevládní organizací Memorial, která dostala Nobelovu cenu za mír za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly. Zatímco většina Putinových odpůrců byla uvězněna či emigrovala, Orlov odmítal odejít do exilu, protože pokládal za důležité, aby v Rusku neumlkly kritické hlasy.

„Měl jsem možnost s Olegem Orlovem i jeho manželkou několikrát natáčet a pokaždé říkali, že Rusko je jejich vlast. Milují sice Evropu a Českou republiku, ale jinde by žít nedokázali. Chtějí ukázat, že v Rusku se najdou i Rusové, kteří dokážou otevřeně říkat pravdu, kritizovat válku na Ukrajině a otevřeně i prezidenta Vladimira Putina a jeho politiku,“ vysvětlil Rožánek.

Ke snížení zmíněného trestu ale zřejmě nedojde. „Jeho právníci doufají, že ho odvolací soud osvobodí, ale vzhledem k politickému tlaku zřejmě k osvobozujícímu verdiktu nedojde. Trest 2,5 let vězení je podle nich nicméně až příliš velký za to, že napsal článek v zemi, kde ústava garantuje svobodu slova,“ dodal zpravodaj ČT.

Orlovova obhájkyně Natalija Sekretarevová se šance nevzdává, ale zároveň zůstává realistkou. „Pokud existuje spravedlnost, soud musí Orlova osvobodit. To se ale zřejmě nestane. Věříme alespoň ve snížení trestu,“ prohlásila v rozhovoru pro Českou televizi.