Navalného pohřeb provázelo skandování proti válce. Putin je vrah, znělo davem

Události: V Moskvě pohřbili Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

Významný kritik Kremlu a ruský opoziční politik Alexej Navalnyj byl pochován na Borisovském hřbitově v Moskvě. Předtím se blízcí se zesnulým naposledy rozloučili při krátké komorní pietě v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino na jihovýchodě Moskvy. U chrámu i u hřbitova se shromáždily tisíce lidí. Navzdory varování Kremlu, že jakákoliv opoziční shromáždění budou potlačena, dav před kostelem skandoval hesla „Ne válce“ nebo „Putin je vrah“. V několika městech Ruska byly na pietních akcích zadrženy desítky lidí. Navalnyj zemřel podle ruských úřadů minulý měsíc v trestanecké kolonii na Sibiři.

U chrámu, kde se mělo konat veřejné poslední rozloučení, se podle agentury AFP sešly tisíce podporovatelů, mnozí s květinami. Shromáždění bylo poklidné, lidé se chovali pokojně a úřady nezatýkaly, uvedli Navalného spolupracovníci v přímém přenosu na internetu. Současně pustili záběry, na kterých dav skandoval hesla jako „Rusko bez Putina“, „Navalnyj“ či „Neodpustíme“. Z davu znělo i heslo „Ne válce“ odkazující na ruskou agresi na Ukrajině nebo „Putin je vrah“.

„Abych pravdu řekla, člověk se cítí dobře, když je ve společnosti tolika stejně smýšlejících lidí. Je tu deset tisíc lidí a nikdo nemá strach. Všichni vědí, proč jsou tady. Cítila jsem obavy. Ale tady, s tolika lidmi už ne,“ ujišťovala účastnice piety Kamilla. „Jsem matka čtyř dětí a tento muž položil život za ně, za jejich budoucnost. Nemůžu být v klidu, nevím, jestli mi ztráta někoho z rodiny způsobí takovou bolest, jakou pociťuji teď,“ dodala další žena, která přišla Navalnému vzdát poctu. „Přišel jsem uctít památku ruského hrdiny, památku Navalného. Nebyl svatým, ale je mučedníkem. Vidím pochybnosti u mladých, kteří současnému režimu věří,“ poukázal účastník pohřbu Valerij.

Samotná pieta byla jen velmi krátká. Veřejnost k obřadu nebyla připuštěna, podle webu Novaja Gazeta Europe byly v chrámu maximálně tři stovky lidí. Na fotografii z chrámu, kde je vidět otevřená rakev, je mimo jiné Navalného matka Ljudmila.

Navalného tělo bylo v souladu s pravoslavným obřadem uloženo do otevřené rakve, kterou pokrývaly desítky červených a bílých květin. Rakev obklopili pozůstalí se svíčkami v rukou.

Navalnyj pak spočinul v hrobě na Borisovském hřbitově, který je vzdálen zhruba dva a půl kilometru od chrámu, za mostem přes řeku Moskvu. Hrob Navalného je v blízkosti vchodu na hřbitov. Navalného rakev do hrobu uložili za zvuků skladby My Way amerického zpěváka Franka Sinatry a hudby z amerického trháku Terminátor.

„Alexej považoval film Terminátor 2 (Den zúčtování) za nejlepší snímek na světě. Na jeho pohřbu zahráli hudbu z poslední scény,“ napsal na sociálních sítích Navalného tým a příspěvek doplnil o video.

Také u hřbitova se shromáždili politikovi příznivci, včetně řady mladých lidí. Někteří truchlící měli v rukou květiny, další plakali. „Nezapomeneme na tebe,“ volala při příjezdu rakve část davu. Po spuštění rakve do hrobu policie pustila podporovatele politika na hřbitov, píší ruská opoziční média s odkazem na Navalného tým.

I večer stála před hřbitovem dlouhá řada lidí s květinami. Podle záběrů pořízených poblíž hřbitova proud lidí, kteří se chtějí s Navalným rozloučit, neslábne, uvedla BBC na svém ruskojazyčném webu. Policie podle serveru Mediazona slíbila, že bude na hřbitov pouštět skupiny po asi padesáti lidech.

Fronta lidí čekajících před Borisovským hřbitovem
Zdroj: Reuters/Stringer

Navalná se pohřbu osobně neúčastnila

Na pohřeb se dostavila americká velvyslankyně či francouzský a německý velvyslanec v Moskvě, na místě byl měl být také zástupce české diplomacie, současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký.

Ten popsal atmosféru jako plnou smutku a dojetí, lidé ale prý nebyli odevzdaní. „Podařilo se nám tam dostat jen několika velvyslancům,“ uvedl. Diplomaté podle něj museli přijít hodinu před plánovaným časem pohřbu a na hřbitov projít rámy. „Pět minut po nás to zavřeli a nikoho dovnitř nepouštěli.“

Přítomni byli též tři opoziční představitelé, kteří jsou stále na svobodě. Jekatěrina Duncovová a Boris Naděždin, kterým ruské úřady znemožnily ucházet se o úřad hlavy státu, a bývalý starosta Jekatěrinburgu Jevgenij Rojzman.

Vdova po zesnulém Julija Navalná, která dlouhodobě pobývá mimo Rusko, se pohřbu v Moskvě neúčastnila. Na síti X svému manželovi poděkovala za „26 let absolutního štěstí“.

Policejní manévry, rušení mobilního spojení a zatýkání

Ruští policisté postavili v okolí chrámu ohrazení, místo sledovaly kamery a přijely vozy na převoz zatčených. Navalného spolupracovníci ve čtvrtek vyzvali lidi, kterým záleželo na jeho politické práci, aby přišli. Počítali však s tím, že bezpečnostní složky se v tom truchlícím budou snažit zabránit.

Ruští policisté postavili na cestě od stanice moskevského metra ke kostelu ohrazení a v blízkosti nainstalovali kamery. K chrámu přijely také vozy pro přepravu zatčených, píše opoziční server Mediazona. Na místě byli podle zpravodaje ČT Karla Rožánka i příslušníci ruské gardy a speciální zásahové jednotky OMON. Policejní hlídky byly i na Borisovském hřbitově.

Podle projektu OVD-Info, jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv, bylo v souvislosti s Navalného pohřbem v ruských městech zadrženo nejméně devět desítek lidí. Zatýkalo se v Moskvě, Novosibirsku, Ulan-Ude, Kazani, Jekatěrinburgu nebo Voroněži.

V okolí kostela podle reportéra Mediazony docházelo k výpadkům internetu: odeslání zprávy v sociální síti Telegram trvalo několik minut, mapová aplikace nefungovala vůbec. „Síť padá a neustále kolísá,“ potvrdil z místa krátce po poledni SEČ také zpravodaj ČT Karel Rožánek.

Už ve čtvrtek novináři zaznamenali, že u kostela dělníci montovali anténu, o které tvrdili, že je určena pro speciální služby. „To nezávisí na nás,“ odpověděl jeden z pracovníků na otázku, zda zařízení bude rušit mobilní spojení.

Podle novinářky Petry Procházkové se úřady snažily lidi odstrašit, aby na Navalného pohřeb nechodili. Například studentům univerzit vyhrožovali, že pokud se pohřbu zúčastní, mohou být vyhozeni ze školy. Kamery byly nainstalovány dokonce i nad oltář v kostele, aby bylo vidět, kdo přistupuje k rakvi.

I proto portál Meduza vyzval zájemce, aby vyrazili na obřad v předstihu, a vydal řadu doporučení, jak se při ceremonii chovat, aby se vyhnuli zatčení.

Kreml v pátek varoval před postihem za nepovolená shromáždění. Poskytnout zhodnocení Navalného jako politika mluvčí odmítl. Dodal, že nemá co říci Navalného rodině, napsala agentura Reuters.

„Je to tak silná účast, jak podmínky uvnitř Ruska dovolují,“ komentoval přítomnost několika tisíc Navalného příznivců v centru Moskvy analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky. Poukázal přitom na varování Kremlu i na tisíce policistů v ulicích. „Je to jasný signál toho, že režim chce mít situaci pod kontrolou a pohlídat si, že to nepropukne v masovou manifestaci, která by ho mohla jakkoliv ohrozit. To je důležité a do toho ten režim investoval.“

„Vzhledem k tomu, že i vyjádření úcty na poslední pouti zemřelého je vnímáno jako opoziční aktivita, vypovídá to něco o tom, jaké pořádky v Rusku panují. Ten obrázek je samozřejmě tristní,“ uvedl ve vysílání ČT24 Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Podle analytika mezinárodních vztahů Vladimíra Votápka (Piráti) sice atmosféra na pohřbu podpoří ruskou opozici, efekt ale nebude mít dlouhého trvání: „Viděli, že nejsou sami, že podobně smýšlejících lidí jsou tisíce. Tak je to jistě posílí. Ale obávám se, že vliv tohoto pohřbu velmi brzy odezní a nebude mít větší význam.“

Průtahy s vydáním těla a komplikované přípravy obřadu

Poslední rozloučení mělo začít ve 12 hodin SEČ. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová dopoledne upozornila na průtahy s vydáním těla Navalného. „Alexejovo tělo je předáno příbuzným a pohřební vůz s ním brzy zamíří do chrámu,“ uvedla krátce před 11:00 SEČ Jarmyšová.

Zhruba půl hodiny předtím napsala, že Navalného příbuzní dorazili do márnice už v 10:00 místního času (8:00 SEČ), tělo jim ale ruské úřady dlouho nevydávaly. Pieta se proto o něco zpozdila.

Také předchozí přípravy pohřbu provázely komplikace. Navalného tým uvedl, že problémy měl s nalezením místa pohřbu, ve čtvrtek zase vyšlo najevo, že kvůli výhrůžkám žádná z pohřebních služeb není ochotná převézt politikovo tělo na ceremonii.

Navalnyj upozorňoval například na korupci v řadách představitelů současného režimu v čele s diktátorem Vladimirem Putinem. Od roku 2021 byl ve vězení, postupně si vyslechl tresty dva a půl roku, devět let a devatenáct let vězení. Vinu odmítal a své uvěznění přičítal snaze režimu umlčet veškeré odpůrce a kritiku. Jeho spolupracovníci tvrdí, že ho Putin nechal zabít.