„Lidé, kteří tu žijí, chtějí evropské životy,“ prohlásil Navalnyj v dosud nezveřejněném rozhovoru

Horizont ČT24: Slova Alexeje Navalného (zdroj: ČT24)

Zesnulý ruský opozičník Alexej Navalnyj mluvil často o lepší budoucnosti pro svou zemi. To zopakoval i v dosud nezveřejněném rozhovoru z roku 2020. Slova nejhlasitějšího kritika Kremlu z interview pořízeného původně pro filmový dokument teď opět citují světová média – těsně předtím, než se s ním naposledy rozloučí jeho blízcí.

Svým podporovatelům Alexej Navalnyj několik let sliboval Rusko bez Putina a konec korupce v zemi. Charismatický politik evropského střihu, který se nakonec nemohl účastnit prezidentských voleb, si získal na svou stranu tisíce Rusů.

Slova o svobodném Rusku zazněla i v dosud nezveřejněném rozhovoru, natočeném už v roce 2020 v rámci neodvysílaného dokumentárního seriálu After The Fall. „Je to evropská země. Lidé, kteří tu žijí, chtějí žít evropské životy,“ prohlásil například o Rusku. Brání jim v tom však režim současného vládce Kremlu Vladimira Putina.

„Doufám, že až se mnou budete za deset let znovu dělat rozhovor, budu vám moci říct, jak se nám podařilo zdolat problém korupčního praní špinavých peněz,“ pronesl rovněž v rozhovoru Navalnyj.

Z Navalného smrti viní jeho rodina a podporovatelé Putina. Jeho spolupracovnice Marija Pevčichová navíc tvrdí, že opozičník měl být součástí výměny vězňů mezi Moskvou a Washingtonem. „Navalnyj měl být v nejbližších dnech na svobodě, protože se podařilo dosáhnout přijetí rozhodnutí o jeho výměně,“ prohlásila. Konkrétně Spojené státy americké měly podle Pevčichové vyměnit Navalného a dva americké občany za Vadima Krasikova, ruského zabijáka a pravděpodobně důstojníka ruské zpravodajské služby FSB, který si v Německu odpykává doživotní trest za vraždu.

Moskva údajné plány na výměnu oficiálně nekomentovala. Vyjádřit se důrazně odmítlo i ministerstvo zahraničí USA a německá vláda.

Spolupracovníci Navalného nyní vyzývají k rozsáhlým protestům proti šéfovi Kremlu. Konat by se měly v poslední den březnových ruských prezidentských „voleb“.