TÉMA

Vadim Krasikov

„Lidé, kteří tu žijí, chtějí evropské životy,“ prohlásil Navalnyj v dosud nezveřejněném rozhovoru

Zesnulý ruský opozičník Alexej Navalnyj mluvil často o lepší budoucnosti pro svou zemi. To zopakoval i v dosud nezveřejněném rozhovoru z roku 2020. Slova nejhlasitějšího kritika Kremlu z interview pořízeného původně pro filmový dokument teď opět citují světová média – těsně předtím, než se s ním naposledy rozloučí jeho blízcí.
27. 2. 2024|

Bývalý moderátor Fox News Carlson hovořil s Putinem. Hlavním tématem byla ruská válka proti Ukrajině

Bývalý moderátor americké stanice Fox News Tucker Carlson hovořil v Moskvě s ruským vládcem Vladimirem Putinem a záznam nyní uveřejnil na svém webu. Hlavním tématem je válka na Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo v plném rozsahu před dvěma lety. Putin moderátorovi kromě jiného řekl, že Moskva nemá zájem na invazi do „Polska, Lotyšska nebo kamkoli jinam“. Rusko podle něj nemůže být na Ukrajině poraženo. Carlson má blízko k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi a zpochybňuje západní pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Za to, že dal moderátor slovo ruskému vládci, sklidil kritiku od řady amerických, ale i ruských novinářů.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 08:06|

Podíl Moskvy na vraždě Changošviliho je nepodložený konstrukt, tvrdí Rusko

Ruské ministerstvo zahraničí důrazně odmítlo, že by se ruské státní orgány podílely na vraždě Čečence s gruzínským občanstvím Zelimchana Changošviliho před dvěma roky v Berlíně. Obvinění vznesené ve středu německými úřady označilo za vykonstruované s pomocí zahraničních zvláštních služeb.
16. 12. 2021|

Za vraždu Čečence Changošviliho padl doživotní trest. Německo vypoví dva pracovníky ruské ambasády

Berlínský soud uložil 56letému ruskému občanovi Vadimu Krasikovovi doživotní trest vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím, která se stala v roce 2019. Kromě toho soud dospěl k závěru, že Rus byl usvědčen z nelegálního držení zbraní. Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva, která to ale odmítá. Soud konstatoval, že ruské úřady se rozhodly gruzínského občana „zlikvidovat“. Německo v souvislosti s tím vypoví dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví. To rozsudek označilo za neobjektivní a politicky motivovaný.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 16:57|