Za vraždu Čečence Changošviliho padl doživotní trest. Německo vypoví dva pracovníky ruské ambasády

Berlínský soud uložil 56letému ruskému občanovi Vadimu Krasikovovi doživotní trest vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím, která se stala v roce 2019. Kromě toho soud dospěl k závěru, že Rus byl usvědčen z nelegálního držení zbraní. Německé nejvyšší státní zastupitelství je přesvědčeno, že si vraždu objednala Moskva, která to ale odmítá. Soud konstatoval, že ruské úřady se rozhodly gruzínského občana „zlikvidovat“. Německo v souvislosti s tím vypoví dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví. To rozsudek označilo za neobjektivní a politicky motivovaný.

Rus zastřelil čtřicetiletého Zelimchana „Tornikeho“ Changošviliho 23. srpna 2019 zblízka a za bílého dne. Policie Krasikova zatkla téhož dne. Soud označil čin za zvláště závažný a výší trestu vyhověl návrhu spolkového státního zastupitelství.

Zločin zvýšil diplomatické napětí mezi Ruskem a Německem a přiměl Berlín vyhostit dva ruské diplomaty, na což Moskva reagovala recipročně. Berlínský soud je přesvědčen, že odsouzený byl důstojníkem ruské tajné služby FSB, která je spojována i s dalšími objednanými vraždami v zahraničí. Rozsudek by mohl podle médií znovu otřást německo-ruskými vztahy, a to krátce po ustavení nové vlády kancléře Olafa Scholze.

„Nejpozději v červnu 2019 státní orgány centrální vlády Ruské federace přijaly rozhodnutí zlikvidovat Tornikeho Changošviliho v Berlíně,“ prohlásil soudce Olas Arnoldi. „Některá média tvrdila, že je tady souzeno Rusko nebo dokonce (ruský prezident) Vladimir Putin,“ řekl soudce. „To je zavádějící: Jediný odsouzený je na lavici. Ale součástí našeho úkolu je zvažování okolností trestného činu,“ dodal soudce.

Události: Německo vyhostí ruské diplomaty (zdroj: ČT24)

Německo v návaznosti na rozsudek vyhostí dvojici zaměstnanců ruského velvyslanectví. V Berlíně to ruskému velvyslanci, kterého si kvůli případu předvolala, oznámila nová německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Ruská ambasáda závěry soudu odmítla. Velvyslanec Sergej Nečajev v prohlášení poznamenal, že německý soud vynesl verdikt, podle kterého za organizací vraždy gruzínského občana Changošviliho stály ruské státní struktury, a on tento rozsudek považuje za neobjektivní a politicky motivované rozhodnutí, které vážně naruší už tak složité rusko-německé vztahy. Verdikt nezůstane bez odezvy, dodal diplomat podle agentury TASS.

Zavražděný žádal o azyl

Changošvili žil v Německu od roku 2016 jako žadatel o azyl a ruské úřady ho označily za teroristu. Vykonavatel vraždy vystupující pod falešnou identitou jako Vadim Sokolov podle berlínské justice přicestoval do Berlína v den vraždy, která byla vykonána na objednávku ruského státu. Gruzínec byl považován za nepřítele ruského státu zejména proto, že v čečenské válce bojoval proti Rusku.

Krasikov na úvod procesu prostřednictvím svých obhájců tvrdil, že v případu jde o záměnu identity a že je 50letým stavebním inženýrem. Napojení na ruský stát a FSB popíral. Kreml tvrzení o zapojení Ruska označil za „naprosto neopodstatněné“.