Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty. Podíleli se na špionáži, uvádí Reuters

Rakousko se rozhodlo vyhostit čtyři ruské diplomaty. Dva z nich působili na ruském velvyslanectví a jednali v rozporu s diplomatickým statusem, uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí. Další dva působili na ruském stálém zastoupení při OSN a porušili pravidla dojednaná mezi Rakouskem a OSN. Diplomaté musí rakouské území opustit do 8. února. Ruské ministerstvo zahraničí později sdělilo, že chystá „adekvátní odpověď“.

Podle nejmenovaného rakouského představitele, kterého cituje agentura Reuters, se případy týkají špionáže. Ministerstvo další detaily nezveřejnilo. Porušení mezinárodních úmluv se v diplomacii často používá pro označení rozvědných aktivit. Jeden z vyhoštěných diplomatů má vyšší postavení než ostatní tři, nejedná se však o velvyslance. 

Ruské ministerstvo zahraničí agentuře TASS sdělilo, že chystá „adekvátní odpověď“. Výtky vůči chování svých diplomatů odmítá. „Sdělili jsme náš rázný protest, odmítli nepodložená nařčení a varovali před nevyhnutelnými recipročními opatřeními,“ řekl ruský velvyslanec ve Vídni Dmitrij Ljubinskij po schůzce na ministerstvu zahraničí. Podle něj rakouské úřady nebyly schopné přesně určit pochybení vyhoštěných diplomatů. Dodal, že rozhodnutí oslabí pozici Rakouska jako neutrální platformy pro diplomatická jednání.

Rusko má v Rakousku rozsáhlý diplomatický aparát, píše agentura AFP. Ve Vídni totiž sídlí řada mezinárodních institucí, například Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) či Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Podle Reuters je v Rakousku akreditováno na 140 ruských diplomatů. Podle agentury APA je počet ještě vyšší – 181. Z nich 81 působí na ruském velvyslanectví ve Vídni a na generálním konzulátu v Salcburku. Zbytek pak pracuje na zastoupení při mezinárodních organizacích.

Rakousko vyhostilo ruské diplomaty i v reakci na masakr v Buče

Vídeň označuje zahraniční diplomaty za nežádoucí osoby jen vzácně, připomněla agentura AFP. Čtyři ruské diplomaty Rakousko vyhostila loni v dubnu v rámci koordinované akce unijních zemí na protest proti masakru civilistů v ukrajinské Buče. Moskva pak vyhostila čtyři rakouské diplomaty.

Předtím Rakousko vyhostilo jednoho ruského diplomata v roce 2020. Naopak odmítlo označit za nežádoucí osoby ruské diplomaty v roce 2018, kdy tak učinila řada evropských zemí v reakci na pokus o vraždu bývalého ruské agenta Sergeje Skripala.