Putin vydal rozkaz k „neutralizaci“ Prigožinova povstání. Je podle něj „dýkou do zad“

Projev Vladimira Putina k aktuální situaci (zdroj: ČT24)

Ozbrojená vzpoura žoldnéřů ze soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina je zradou Ruska a její osnovatelé budou tvrdě potrestáni, řekl v sobotu v první reakci na dění na jihu země prezident Vladimir Putin. Vojáci podle něj postupu wagnerovců „hrdinně“ vzdorují, prezident však zároveň připustil, že situace v Rostově na Donu je velice složitá. Podporu Putinovi vyjádřili předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin i čečenský lídr Ramzan Kadyrov.

„Jako prezident Ruska, nejvyšší velitel ozbrojených sil a ruský občan udělám vše pro to, abych ochránil zemi, ústavní pořádek, život, bezpečnost a svobodu občanů,“ řekl v projevu přenášeném televizí Putin.

Stejně jako ministerstvo obrany i prezident vyzval účastníky „nebezpečné avantýry“, aby se na „zločinné“ operaci dál nepodíleli. „Ti, kdo zorganizovali a provedli ozbrojenou vzpouru a zvedli zbraně proti svým druhům, zradili Rusko. Budou se za to zodpovídat,“ uvedl Putin.

Nejen v Moskvě, ale i v dalších regionech jsou podle Putina přijímána „speciální opatření“. V Rostovu na Donu je „fakticky blokována práce civilního a vojenského řízení,“ řekl.

Ve svém projevu rovněž obvinil Západ, že proti Rusku namířil veškerou svou vojenskou, ekonomickou a informační kapacitu. Rusko podle něj nyní bojuje o svou suverenitu, nezávislost a právo zůstat státem s tisíciletou historií.

„Vše, co nás oslabuje, musí jít stranou. Veškeré spory, rozpory, které mohou využívat naši vnější nepřátelé pro to, aby nás zevnitř oslabili,“ řekl ruský lídr. „Vše, co rozbíjí jednotu, je plivnutí do tváře všem, kteří bojují na frontě,“ dodal.

Postup wagnerovců Putin označil za „dýku vraženou do zad“ a osobně prý dal rozkaz, aby armáda „neutralizovala“ organizátory povstání. „To, čemu čelíme, je zrada. Zrada, k níž vedly přehnané ambice a osobní zájmy,“ uvedl Putin se zjevným odkazem na šéfa Wagnerovy skupiny Prigožina.

Jeho činy podle Putina posunují Rusko směrem k anarchii. „Jakékoliv vnitřní zatemnění je smrtelná hrozba pro náš stát, pro náš národ. Je to rána proti Rusku,“ řekl. Všichni, kdo „vědomě vstoupili na cestu zrádcovství“, podle něj budou potrestáni. 

Prigožin: Nejsme zrádci, jsme vlastenci

Jevgenij Prigožin v reakci na Putinův projev prohlásil, že on ani jeho jednotky se nevzdají. Jsme vlastenci a budeme pokračovat v boji, řekl Prigožin v audiozáznamu zveřejněném na síti Telegram.

Šéf Kremlu se podle Prigožina hluboce mýlí, když je označil za zrádce.

Složte zbraně a dočkáte se amnestie, řekl ruský zákonodárce

Wagnerovci postupující na Moskvu mají slíbenou amnestii, pokud složí zbraně, píše TASS s odvoláním na zákonodárce Pavla Krašeninikova. Jednotky vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina by k Moskvě mohly dorazit během několika hodin.

„Bojovníci (Wagnerovy žoldnéřské skupiny) stále mohou složit zbraně a vyhnout se trestům díky svým úspěchům při zvláštní vojenské operaci na Ukrajině, ale měli by to udělat rychle,“ citovala TASS Krašeninikova.

Podporu Putinovi vyjádřili Medvěděv i Kirill

Ruský exprezident Dmitrij Medvěděv na Telegramu napsal, že ruské vedení nedovolí rozdělení země a nad nepřítelem zvítězí. „Nejdůležitější teď je porazit vnějšího i vnitřního nepřítele, který chce roztrhnout naši vlast, zachránit náš stát a stát za prezidentem… Rozdělení a zrada je cesta k tragédii a katastrofě,“ uvedl současný zástupce předsedy bezpečnostní rady Medvěděv.

Medvěděv podle agentury RIA Novosti řekl, že Rusko nedovolí, aby se vzpoura wagnerovců změnila v převrat či globální krizi. Dodal, že celý svět se ocitne na prahu katastrofy, když se ruské jaderné zbraně dostanou do rukou „banditů“.

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin vyjádřil Putinovi podporu. Uvedl, že se kvůli povstání žoldnéřů z Wagnerovy skupiny scházejí parlamentní výbory pro obranu a bezpečnost. „Poslanci Státní dumy, kteří zastupují zájmy občanů Ruské federace, jsou zastánci upevnění našich sil a podporují prezidenta Vladimira Putina,“ sdělil Volodin, který podle TASS zrušil svou plánovanou cestu do Vietnamu.

K jednotě vyzvala i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová, uvedla agentura TASS. „Máme pouze jednoho vrchního velitele ozbrojených sil. Nikoli dva nebo tři. Jednoho. A já vyzývám všechny, aby byli jednotní,“ uvedla na Telegramu Zacharovová.

Ruské ministerstvo zahraničí později podle agentury Reuters varovalo západní země, aby nezneužily vzpoury skupiny wagnerovců k dosažení svých podle něj rusofobních cílů. Úřad dodal, že Rusko dosáhne svých záměrů na Ukrajině i navzdory povstání vedenému Prigožinem.

Šéf ruské vnější rozvědky SVR Sergej Naryškin podle TASS uvedl, že „pokus o rozdmýchání bratrovražedné občanské války selhal a Rusové prokázali schopnost rozlišit pravdu od lži“.

Podporu Putinovi vyjádřil i patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill. „Vyzývám ty, kdo vzali do ruky zbraně, aby je namířili proti svým bratrům, aby se znovu zamysleli,“ citovala patriarchu agentura TASS.

Kadyrov: Vzpouru jsme připraveni potlačit i „drsnými metodami“

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov označil vzpouru Wagnerovy skupiny za zradu a sdělil, že jeho bojovníci jsou připravení ji pomoci potlačit, citovala jej agentura TASS. Podle něj už čečenské jednotky míří na místa, kde je kvůli povstání ruských žoldnéřů napjatá situace.

„To, co se děje… je zpochybnění státu, a je nutné, aby se vzhledem k tomuto zpochybnění všichni sešikovali za národním vůdcem: armáda, bezpečnostní složky, gubernátoři, obyvatelstvo,“ uvedl Kadyrov v prohlášení zveřejněném na Telegramu.

Kadyrov také vyzval, aby se bojovníci nenechali ovlivnit provokacemi, z kontextu však nebylo jasné, zda odkazuje na žoldnéře nebo příslušníky armády. „Vzpouru je třeba potlačit, a pokud to bude vyžadovat drsné metody, pak jsme připravení,“ uzavřel.

Lukašenkův tryskáč přistál v Turecku

Podle agentury Reuters Putin o dění v Rusku informoval svého spojence, běloruského lídra Alexandra Lukašenka. Na sociálních sítích se v sobotu mezitím objevily spekulace, zda je Lukašenko stále v Minsku, jelikož jeho tryskáč před několika hodinami podle veřejně dostupných leteckých dat přistál v tureckém Bodrumu.

Není jasné, kdo na palubě letadla byl. Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka tryskáč v minulosti využíval sám běloruský prezident nebo jeho synové. Agentura Reuters o telefonátu Putina a Lukašenka informovala po 10:20 SELČ, běloruské letadlo v Turecku přistálo v 6:15 SELČ.