Polsko je ochotné pustit Ukrajinu na místo dopadu rakety. Souhlasit ale musí i Američané

Polsko dalo najevo, že je ochotné umožnit ukrajinským expertům přístup na místo, kam v úterý dopadla raketa. Ve čtvrtek to televizi TVN24 řekl poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy Jakub Kumoch. Nyní na místě pracuje tým polských a amerických vyšetřovatelů. Při úterní explozi na východě Polska zemřeli dva lidé.

Raketa podle polských úřadů dopadla v úterý po třetí hodině odpolední na vesnici Przewodów. Ukrajina v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským nyní žádá Polsko, aby ji zahrnulo do vyšetřování incidentu. Kyjev také chce, aby mu Polsko neprodleně poskytlo přístup na místo, kam střela dopadla. Polský prezident Andrzej Duda ve středu sdělil, že s ukrajinskou účastí na vyšetřování by kromě Polska musely souhlasit také Spojené státy.

„Pokud s tím bude souhlasit polská i americká strana, a pokud vím, Američané proti nebudou, bude možné brzy takový přístup umožnit,“ řekl Kumoch. „Pokud na technické úrovni vyšetřovací tým nebude mít žádné výhrady, nebude určitě důvod k tomu, proč tam Ukrajince nepustit,“ dodal.

Zelenskyj zmírnil tvrzení o tom, kdo raketu vystřelil

Kyjev doposud trval na tom, že šlo o raketu vystřelenou Rusy, kdežto Západ předpokládá, že to byla střela odpálená ukrajinskou protivzdušnou obranou. Ve čtvrtek Zelenskyj svá jednoznačná tvrzení o tom, že raketu odpálili Rusové, poněkud zmírnil.

Podle agentury Bloomberg řekl, že „si je jistý, že šlo o ruskou raketu“, ale také že si je jistý, že Ukrajina reagovala na ruské útoky. „Nevím to na sto procent. Myslím, že ani svět na sto procent neví, co se stalo,“ sdělil prostřednictvím videospojení na ekonomickém fóru v Singapuru. „Nedokážu s přesností říct, že to byla ukrajinská protivzdušná obrana,“ dodal.

„Nikdo Ukrajinu neobviňuje z toho, že úmyslně bombardovala polské území,“ řekl už předtím Kumoch. Dodal, že mnoho skutečností nasvědčuje tomu, že ve vesnici Przewodów dopadla jedna ze střel, které ukrajinská armáda odpálila proti ruské raketě, svůj cíl ale minula, a navíc u ní selhal sebezničující mechanismus. „Experti vypočítávají směr, ze kterého raketa přiletěla, a dokonce i množství použitého paliva, což pomůže určit, z jakého místa mohla být odpálena,“ řekl Kumoch k vyšetřování.

„Sdílíme názor, že Rusko nese plnou odpovědnost za svůj raketový teror a jeho následky na území Ukrajiny, Polska a Moldavska,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba po telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem.

Ukrajinu v úterý odpoledne, kdy střela v Przewodówě dopadla, zasáhla smršť ruských raket. Útoky zasáhly energetickou infrastrukturu, masivní výpadky v dodávkách elektřiny postihly i sousední Moldavsko.