TÉMA

Przewodów

Polsko budou chránit protiraketové systémy Patriot z Německa

Polsko přijme nabídku Německa, které mu chce poskytnout své systémy protivzdušné obrany Patriot. Na Twitteru to v pondělí napsal polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilní raketové systémy byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou.
21. 11. 2022|

V Polsku pohřbili druhou oběť výbuchu rakety

Ve vsi Przewodów na východě Polska se konal státní pohřeb druhého z dvojice mužů, kteří přišli v úterý o život při explozi po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Podle agentury PAP z místa neštěstí už odjeli vyšetřovatelé. Úřady tuto informaci nekomentovaly. Německo v reakci na úterní událost nabídlo Polsku systémy protivzdušné obrany Patriot.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 21:33|

V polském Przewodówě pochovali první oběť dopadu rakety z Ukrajiny

Ve vsi Przewodów na východě Polska se v sobotu konal pohřeb prvního ze dvou obyvatel, kteří přišli o život v úterý po dopadu zřejmě ukrajinské rakety. Dvaašedesátiletý muž, který je jednou ze dvou prvních polských civilních obětí války na Ukrajině, se dočkal státního pohřbu. Jeho šedesátiletý kolega bude pohřben v neděli, připomíná agentura DPA.
19. 11. 2022|

Na místě dopadu rakety v Polsku pracují i ukrajinští experti, oznámil Kuleba

Ve vsi Przewodów na východě Polska, kterou v úterý zasáhla raketa, už pracují i ukrajinští experti. V pátek to na Twitteru napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Poděkoval Polákům za to, že Ukrajincům umožnili přístup na místo neštěstí, při kterém zemřeli dva lidé. Polská agentura PAP také v pátek informovala o tom, že se chystá státní pohřeb pro oba muže, kteří při výbuchu způsobeném dopadem rakety přišli o život. Podle faráře z vesnice jsou pohřby plánované na sobotu a neděli.
18. 11. 2022|

Polsko je ochotné pustit Ukrajinu na místo dopadu rakety. Souhlasit ale musí i Američané

Polsko dalo najevo, že je ochotné umožnit ukrajinským expertům přístup na místo, kam v úterý dopadla raketa. Ve čtvrtek to televizi TVN24 řekl poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy Jakub Kumoch. Nyní na místě pracuje tým polských a amerických vyšetřovatelů. Při úterní explozi na východě Polska zemřeli dva lidé.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 14:30|

Může se stát něco mnohem horšího, musíme zahustit protivzdušnou obranu, říká Šedivý

Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého je incident z polské vesnice Przewodów, kterou zasáhl raketový výbuch, důkazem o větší intenzitě bojů a zvyšujícím se počtu protiraketových systémů v rusko-ukrajinském konfliktu. Podobným případům však nelze podle něj zabránit, a také proto vyzývá k větší hustotě obranných systémů na území členů Severoatlantické aliance (NATO).
16. 11. 2022|