Na místě dopadu rakety v Polsku pracují i ukrajinští experti, oznámil Kuleba

Ve vsi Przewodów na východě Polska, kterou v úterý zasáhla raketa, už pracují i ukrajinští experti. V pátek to na Twitteru napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Poděkoval Polákům za to, že Ukrajincům umožnili přístup na místo neštěstí, při kterém zemřeli dva lidé. Polská agentura PAP také v pátek informovala o tom, že se chystá státní pohřeb pro oba muže, kteří při výbuchu způsobeném dopadem rakety přišli o život. Podle faráře z vesnice jsou pohřby plánované na sobotu a neděli.

„Ukrajinští experti už pracují na místě tragédie v Przewodówě, kterou způsobil ruský raketový teror proti Ukrajině,“ napsal Kuleba. Uvedl také, že Ukrajina bude s Poláky „pokračovat v otevřené a konstruktivní spolupráci, tak jak to u nejbližších přátel bývá“.

Podle Západu na zemědělský objekt v Przewodówě dopadla zřejmě střela ukrajinské protivzdušné obrany, která se snažila zneškodnit ruskou raketu mířící na cíl na Ukrajině. Kyjev tvrdí, že šlo o ruskou raketu, i když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek připustil, že se stoprocentní jistotou neví, co se na východě Polska stalo. Ukrajinu v úterý zasáhl velký počet ruských raket, které mířily především na energetickou infrastrukturu.

Poradce polského prezidenta Andrzeje Dudy Jakub Kumoch ve čtvrtek řekl, že na místě pracují polští a američtí vyšetřovatelé.

Státní pohřeb pro oběti rakety

Při výbuchu nedaleko sušírny obilí zemřeli dva muži. Šlo o šedesátiletého traktoristu a o dva roky staršího skladníka. Traktorista zrovna najížděl na váhu s nákladem kukuřice a druhý muž jeho počínání přihlížel. V souvislosti s neštěstím místní úřady vyhlásily několikadenní smutek a slíbily finanční pomoc rodinám obětím.

Státní pohřeb je v Polsku určen pro lidi, kteří přišli o život ve službě státu. Podrobnosti smutečních obřadů v Przewodówě nejsou zatím známy.

Agentura DPA poznamenává, že dvojice se stala prvními civilisty v Polsku, členské zemi NATO, kteří přišli o život v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.