Polsko budou chránit protiraketové systémy Patriot z Německa

Polsko přijme nabídku Německa, které mu chce poskytnout své systémy protivzdušné obrany Patriot. Na Twitteru to v pondělí napsal polský vicepremiér a ministr obrany Mariusz Blaszczak. Chce, aby mobilní raketové systémy byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou.

„S radostí jsem přijal nabídku německé ministryně obrany (Christine Lambrechtové) týkající se toho, aby v Polsku byla rozmístěna další zařízení pro odpalování raket Patriot,“ napsal Blaszczak na Twitteru. Až bude s německou stranou o dodávce německých systémů telefonovat, navrhne, aby byly rozmístěny u hranic s Ukrajinou, dodal.

Německá ministryně Lambrechtová s nabídkou přišla v souvislosti s úterním incidentem, kdy ve východopolské vsi Przewodów dopadla raketa. Podle západních činitelů šlo zřejmě o střelu ukrajinské protiletecké obrany. Zemřeli při tom dva lidé. Rusko v úterý proti Ukrajině vystřelilo smršť raket s cílem vyřadit z provozu její energetickou infrastrukturu.

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu Severoatlantická aliance začala posilovat protileteckou obranu v Evropě. V polovině října se více než desítka členských zemí, včetně Česka a Slovenska, připojila k německé iniciativě a podepsala prohlášení o záměru společného nákupu systémů protivzdušné obrany.

Bezpečnostní analytik: Patrioty v Polsku by incidentu zřejmě nezabránily

„V kontextu incidentu, který zasáhl polské teritorium, se jedná o významný krok,“ řekl ve vysílání ČT24 bezpečnostní analytik Richard Stojar. Je však podle něj otázkou, do jaké míry dokáže protiraketový systém podobným událostech předcházet. „Musely by působit už na ukrajinském teritoriu. (…) K tomu v tuto chvíli ještě určeny nejsou,“ uvedl s tím, že jde spíše o symbolické gesto podpory, „nikoliv jako praktický krok“.

Incident z minulého týdne byl podle něj poměrně specifický a německá protivzdušná obrana by mu zřejmě nedokázala zabránit.

Umístění systémů Patriot na území Ukrajiny by podle něj neznamenalo vtažení NATO do války. Šlo by však o významný posun v podpoře napadené země. „Baterie Patriot by nemusely mít německou nebo alianční obsluhu, bylo by možné vycvičit i ukrajinské specialisty. Nějaký čas by to trvalo, ale významně by to posílilo i obranné možnosti Ukrajiny,“ přiblížil.

Bezpečnostní analytik Richard Stojar o umístění systémů Patriot na hranicích Polska s Ukrajinou (zdroj: ČT24)

Západní spojenci si však v míře pomoci stanovili limity a tato protivzdušná obrana je patrně jednou z nich, uvedl. „Patrioty přímo na Ukrajinu nedodaly ani Spojené státy americké, ani žádný z evropských partnerů,“ řekl Stojar. Není však vyloučeno, že pokud budou ruské útoky pokračovat, dojde k přehodnocení těchto hranic.

Systémy Patriot podle něj patří na technickou špičku minimálně na evropském kontinentu. „Z tohoto pohledu jde o výrazné posílení obranyschopnosti východního křídla Severoatlantické aliance,“ dodal.