Pavlovi gratulují ke zvolení evropští lídři. Hlavní role na jednáních v EU ale zůstane Fialovi. Blahopřání připojil i americký ministr zahraničí

Na zvolení Petra Pavla českým prezidentem reagují evropští politici. Blahopřání mu zaslala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolová. Oceňují jeho zkušenosti v obraně i mezinárodních vztazích. Zvolenému prezidentovi v pondělí gratuloval také ministr zahraničí Spojených států Antony Blinken.

Předseda Evropské rady Charles Michel popřál nově zvolenému prezidentovi štěstí v úřadě a dodal, že se těší na blízkou spolupráci v zájmu Česka a Unie. „Vaše zkušenost bude klíčová pro další podporu Ukrajiny,“ napsal Michel s odkazem na Pavlovu vojenskou minulost.

Předsedkyně europarlamentu Metsolová ve své gratulaci odkázala na nedávné české předsednictví v Radě EU, které bruselští činitelé včetně jí samotné vysoce oceňovali. „Česko má na to, aby i nadále bylo lídrem Evropy,“ uvedla maltská politička. Podle ní je jedinou cestou pro jednotnou Evropu obrana demokracie, právního státu a podpora Ukrajiny.

Von der Leyenová uvítala Pavlův silný závazek k „našim evropským hodnotám“. „Vaše zkušenosti v bezpečnosti, obraně a mezinárodních vztazích budou cenné pro udržení a posílení evropské jednoty v podpoře Ukrajiny,“ vzkázala předsedkyně Komise.

Jednota v zahraniční politice

Petr Pavel v rámci svého působení v pozici šéfa vojenského výboru Severoatlantické aliance, která sídlí v Bruselu, byl i jakýmsi zástupcem Česka v rámci Aliance, vysvětluje šéfredaktorka portálu EURACTIV.cz Aneta Zachová. „To znamená, že již má s Bruselem zkušenosti a Brusel má zkušenosti s ním,“ říká Zachová.

Zástupci EU blahopřejí Pavlovi ke zvolení (zdroj: ČT24)

Zástupci Evropské unie proto Pavlovo zvolení vítají. Od Česka navíc nyní očekávají jednotu v zahraniční politice, kterou dříve narušoval svými postoji končící prezident Miloš Zeman. Reakce evropských lídrů byly podle šéfredaktorky EURACTIV.cz velmi rychlé a vřelé.

Zachová připomíná, že v rámci vztahů s partnery v EU bude mít stále silnější postavení předseda vlády Petr Fiala (ODS), jako hlava české exekutivy. Premiér je také tím, kdo Česko reprezentuje na summitech unijních lídrů a kdo tlumočí českou pozici v zásadních mezinárodních otázkách.

„Samozřejmě by bylo možné, aby došlo k výměně, aby za Českou republiku jezdil do Bruselu na vrcholné summity prezident,“ tvrdí šéfredaktorka EURACTIV.cz. Vzhledem k tomu, že se u premiéra shromažďují znalosti týkající se například pozic jednotlivých ministerstev k evropským otázkám, tak ale není pravděpodobné, že by k výměně došlo. Premiér má k tomu navíc vytvořený i samostatný tým.

Pavlovi k vítězství v českých prezidentských volbách poblahopřál také ministr zahraničí USA. „Jako přátelé, partneři a spojenci se těšíme na spolupráci na mnoha našich prioritách bilaterálních, regionálních i světových,“ napsal Blinken na Twitteru. Americký ministr zahraničí je prvním vysokým představitelem Spojených států, který Pavlovi veřejně pogratuloval.