Norsko zažívá „krizi celostátních rozměrů“. Voda zatopila i elektrárnu, hlavní silnice z Osla jsou uzavřené

V Norsku se částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny na největší řece Glomma. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas dostaly do bezpečí. Elektrárna je zatopená a mimo provoz. Kvůli intenzivním dešťům byly během posledního dne evakuovány stovky lidí z regionu severně od Osla. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. Pod vodou je i rybářský přístav ve švédském Göteborgu, píše agentura AP.

Úřady původně uvažovaly, že část hráze přehrady v Braskereidfossu nechají kontrolovaně odstřelit, a odvedou tak vodu požadovaným směrem. Voda se celé hodiny hromadila u hráze a stavidla se neotevřela, protože řídicí místnost byla zaplavená.

Později zalila parkoviště u elektrárny a začala postupně protékat po straně hráze. V obcích pod přehradou žije asi tisíc lidí a úřady uvedly, že byli včas evakuováni. Hladina řeky pod přehradou postupně klesá, podle policie velké povodně nehrozí.

Jinde v Norsku zemřela seniorka, která v úterý spadla do řeky. Podařilo se jí sice dostat na břeh, ale kvůli záplavám záchranářům trvalo několik hodin, než ji dopravili do nemocnice, píše agentura AP.

Za tento týden norští záchranáři evakuovali už více než tři tisíce lidí a hladiny řek se dostaly na nejvyšší úroveň za padesát let, píše agentura Reuters. Norská vláda vyčlenila další vrtulníky, které se mají podílet na evakuacích.

Částečně zničená hráz norské přehrady (zdroj: ČT24)

Všechny hlavní silnice mezi Oslem a třetím největším norským městem Trondheimem jsou uzavřené. Přesun přes Norsko je tak skoro nemožný. Zřítil se také jeden z železničních mostů na trati mezi Oslem a Trondheimem, ale žádné nebezpečí nehrozí, protože vlaky nejezdí už od pondělka.

Nehoda vlaku a zaplavené lyžařské středisko ve Švédsku

Podle agentury AP je pod vodou také rybářský přístav v druhém největším švédském městě Göteborgu. V centrálním Švédsku kvůli záplavám v pondělí vykolejil vlak a tři lidé utrpěli zranění.

Zaplavený švédský Göteborg
Zdroj: TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall/Reuters

Ve středním Švédsku se rovněž vylila z břehů řeka Susabäcken a zaplavila většinu ulic v centru lyžařského střediska Aare, které leží asi 530 kilometrů severozápadně od Stockholmu. V jižním Norsku a centrálním Švédsku mají navíc podle meteorologů lijáky pokračovat.

Situace je velmi vážná, hodnotí norský premiér

Deště přinesla do Skandinávie a Pobaltí bouře Hans. Ve Švédsku a Norsku došlo k sesuvům půdy, některé řeky se vylily z břehů, povodně poškodily silnice a padající větve stromů zranily lidi. Na rozvodněných řekách bylo vidět malé domky a kůlny odnášené proudem vody. Norská policie označila situaci v regionu za chaotickou a nepřehlednou.

„Zažíváme krizi celostátní rozměrů,“ uvedla vedoucí představitelka norského kraje Innlandet Aud Hoveová. „Lidé v několika obcích jsou odříznuti od okolí a existují obavy, že se záchranáři nedostanou k těm, kteří potřebují pomoc,“ dodala.

V norské metropoli Oslu úřady vyzvaly obyvatele, aby pracovali z domova. Norské ředitelství vodních zdrojů a energie varovalo před extrémními lijáky na jihu země, kvůli nimž by lidé neměli vyjíždět autem.

Norský premiér Jonas Gahr Störe ve svém pondělním vyjádření označil situaci za velmi vážnou. „Jsme svědky záplav a destrukce,“ konstatoval. Störe ve středu varoval, že další dva nebo tři dny budou kritické.

Hans pustošil v uplynulých dnech i další severské země. Dánský meteorologický ústav v pondělí informoval o vlnách sahajících do výšky až osmi metrů. Finské úřady vyzvaly občany, aby zvážili nutnost vyplouvat na moře. Litevská veřejnoprávní stanice LRT uvedla, že silná bouře, která se v pondělí prohnala zemí, za sebou zanechala spoušť zejména na severu v okrese Joniškis.