TÉMA

Oslo

V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 17:10|

Putin nařídil zvýšit počet ruských vojáků o téměř 170 tisíc

Ruský diktátor Vladimir Putin hodlá zvýšit počet ruských vojáků o skoro 170 tisíc. Uvedl to ve výnosu na webových stránkách Kremlu. Podle agentury AFP to znamená navýšení počtu míst v armádě o patnáct procent. Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že kvůli výnosu s mobilizací nepočítá. Počet vojáků se má podle něj zvýšit postupně, hlavně cestou uzavírání dobrovolných kontraktů s armádou.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 21:33|

Norsko zažívá „krizi celostátních rozměrů“. Voda zatopila i elektrárnu, hlavní silnice z Osla jsou uzavřené

V Norsku se částečně zhroutila hráz přehrady u vodní elektrárny na největší řece Glomma. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas dostaly do bezpečí. Elektrárna je zatopená a mimo provoz. Kvůli intenzivním dešťům byly během posledního dne evakuovány stovky lidí z regionu severně od Osla. Podle norského listu Aftenposten je v současné době téměř nemožné dostat se z východu na západ a z jihu na sever země. Pod vodou je i rybářský přístav ve švédském Göteborgu, píše agentura AP.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 22:08|

Spojení s orchestrem je záhadné, míní dirigent Popelka. Postaví se do čela vídeňských symfoniků

Dříve hrál na kontrabas v prestižních orchestrech zejména v Německu. Dnes je Petr Popelka žádaný dirigent, který od roku 2025 nastoupí jako šéfdirigent k vídeňským symfonikům. Nyní vede Symfonický orchestr Českého rozhlasu, v této sezoně se zároveň loučil v předchozím angažmá v Oslu. Popelka byl hostem pořadu Události, komentáře.
22. 7. 2023|

Maďarská policie zadržela Nora, který chtěl „překonat Breivika“

Maďarská policie zadržela pětačtyřicetiletého Nora kvůli podezření z přípravy hromadných vražd. Podle tamních úřadů se chtěl inspirovat krajně pravicovým extremistou a masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem. Jméno podezřelého neuvedla, napsala agentura Reuters.
20. 6. 2023|

Všechny státy NATO souhlasí, že se Ukrajina stane členem, řekl Stoltenberg

Všechny členské státy NATO souhlasí s tím, že se Ukrajina stane členem Aliance, prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Alianční země také Ukrajinu podporují v její obraně proti ruské ozbrojené agresi a vytrvají v tom tak dlouho, jak to bude potřeba, dodal před zahájením neformálního jednání ministrů zahraničí NATO, které se koná v Norsku. Generální tajemník také oznámil, že brzy pojede do Turecka, aby tam diskutoval o členství Švédska v NATO.
1. 6. 2023Aktualizováno1. 6. 2023, 15:12|

Zběh od wagnerovců žádá v Norsku o azyl. Před soudem čelí obvinění, že se vzpíral zatčení

Bývalý příslušník ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Andrej Medvěděv, který žádá o azyl v Norsku, se před soudem přiznal k účasti na rvačce před barem v Oslu a k nošení vzduchovky na veřejnosti. Medvěděv čelí obvinění, že se v únoru vzpíral zatčení. Před soudem ale násilí vůči policistovi popřel. Podle agentury Reuters by mu i v případě odsouzení mohlo být uděleno dočasné povolení k pobytu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 15:09|

Norská policie vyslýchá zběha od wagnerovců. Podle aktivistů může sloužit jako svědek válečných zločinů

Norská policie začala vyslýchat zadrženého příslušníka ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který do země nedávno uprchl. Podle právníků je ochotný svědčit o zvěrstvech, které wagnerovci na Ukrajině páchají. V Rusku by mu za jeho slova nejspíš hrozila smrt, norské úřady ale deportaci neplánují. Z bezpečnostních důvodů ho přesunuly do věznice nedaleko Osla.
25. 1. 2023|

Norští archeologové našli možná nejstarší runový kámen na světě. Pro nápis zatím nemají vysvětlení

Archeologové v Norsku našli runový kámen, o němž tvrdí, že je nejstarší na světě. Podle nich mohou být nápisy na kameni až dva tisíce let staré. Muzeum kulturních dějin v Oslu uvedlo, že na plochém pískovci hnědavé barvy jsou vyryty znaky, které „patří k nejstarším nalezeným runovým nápisům na světě“. „Jde o nejstarší runový kámen, který je možné datovat,“ konstatovalo muzeum.
17. 1. 2023|

V Oslu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci lidskoprávních organizací a manželka Bjaljackého

V Oslu v sobotu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci letošních laureátů – ruské lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinského Centra pro občanské svobody a vězněného běloruského disidenta a zakladatele organizace Vjasna Alese Bjaljackého. Místo Bjaljackého, kterému běloruský režim neumožnil vycestovat do norské metropole, se ceremoniálu zúčastnila jeho manželka Natalja Pinčuková. Později odpoledne byly ve Stockholmu předány také ostatní Nobelovy ceny – za literaturu, lékařství, chemii, fyziku a ekonomii. Jména laureátů Nobelův výbor oznámil v říjnu.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

V íránském Záhedánu vypukly další protesty. Policie zadržela desítky lidí

Ve městě Záhedán na jihovýchodě Íránu vypukly po pátečních modlitbách opět protesty. Na záběrech, které odvysílala íránská státní televize, byly vidět vytlučené výlohy obchodů, chodníky poseté rozbitým sklem a poničené bankomaty. Íránské úřady informovaly o zadržení 57 demonstrantů. Některé protivládní organizace uvedly, že se v několika íránských městech uskutečnily stávky či uzávěry obchodů.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 22:01|

Při střelbě u gaybaru v Oslu zemřeli dva lidé. Policie případ považuje za islamistický terorismus

Norská policie považuje noční střelbu v Oslu se dvěma mrtvými a jednadvaceti zraněnými za extrémní islamistický terorismus. Střelce, kterého zadržela krátce po činu, sledovala od roku 2015. Útok se odehrál u baru London Pub, který je oblíbený mezi příslušníky komunity LGBT, a v okolních ulicích. V zemi po útoku platí nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Policisté v ulicích, kteří tradičně nenosí zbraně, jsou výjimečně vyzbrojeni.
25. 6. 2022Aktualizováno25. 6. 2022, 15:37|

Útočník v Norsku pobodal tři lidi, jeden je vážně zraněný

Na jihovýchodě Norska pobodal neznámý útočník tři lidi. Jeden z napadených je podle policie těžce raněný. Místní policie informovala o tom, že pachatele zadržela zhruba hodinu po útoku. Později upřesnila, že jedna z obětí je útočníkova manželka. Rodina pocházela ze Sýrie.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:54|

Taliban poprvé od převzetí moci v Afghánistánu jednal v Evropě

Delegace afghánského vládnoucího islamistického hnutí Taliban vedla první oficiální jednání v Evropě od srpnového převzetí moci v Afghánistánu. Setkání za zavřenými dveřmi se konala v hotelu v horách nad norskou metropolí Oslo. Třídenní rozhovory, které se mají zabývat především zmírněním humanitární krize v zemi, začaly v neděli přímým setkáním mezi zástupci Talibanu a občanské společnosti.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:12|

Taliban přiletěl do Osla. Jedná tam s aktivisty a západními představiteli

V Oslu začala jednání hnutí Taliban se zástupci afghánské občanské společnosti a západními představiteli. Třídenní rozhovory se soustředí především na otázky lidských práv a možné cesty, jak zmírnit humanitární krizi v Afghánistánu. Informovaly o tom agentury AP a AFP.
23. 1. 2022|

Noráci stavěli železnici i opevnění pro nacisty. Příběhy nuceně nasazených Čechoslováků v Norsku ožívají

Bylo jim dvacet let a čekalo je nucené nasazení v Německu. Mladí Čechoslováci odjížděli v roce 1942 z protektorátu do Říše, kde měli pracovat především v továrnách. Část z nich ale po příjezdu do Berlína zjistila, že je čeká ještě mnohem delší cesta. Zhruba 1800 jich nacisté odvezli do Norska, aby za polárním kruhem stavěli opevnění a železnici. Čekal je obrovský mráz, nedostatek jídla, ale také velice přátelští místní obyvatelé. Tito muži si podle místa svého totálního nasazení začali po válce říkat Noráci.
14. 12. 2021|
Doporučujeme

Ani kapka nafty. Norsko představilo první dopravní elektroloď, která nepotřebuje lidského kapitána

V Norsku představili první plně elektrickou nákladní loď na světě, která by navíc měla být plně autonomní –⁠ nebude tedy potřebovat lidského kapitána. Podle jejích konstruktérů jde o malý, ale slibný krok ke snížení klimatické stopy námořního průmyslu.
22. 11. 2021Aktualizováno27. 11. 2021, 13:52|

Před deseti lety Norsko postihla tragédie. Breivik si oblékl policejní uniformu a vzal život 77 lidem

Dva teroristické útoky během jednoho dne zasáhly Norsko před deseti lety. Na svědomí je měl Anders Behring Breivik. Celkem při nich zemřelo 77 lidí, většinu obětí přitom tvořili mladí lidé. Extremista byl odsouzen k nejvyššímu trestu, který je v tomto skandinávském státě možný. Klíčovou otázkou v procesu bylo Breivikovo psychické zdraví.
22. 7. 2021|

Pandemie ve světě: Pendleři budou do Rakouska potřebovat test, hranice přivírá i Norsko

Rakousko od 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Nesmí být starší než 72 hodin. Norsko od pátku uzavře hranice cizincům, Maďarsko, Polsko a Dánsko prodlužují platnost omezení. Výrobci vakcíny Pfizer/BioNTech říkají, že je účinná také proti britské a jihoafrické mutaci covidu-19.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 20:12|

Naděje na spásu zavalených vyhasla. Norští záchranáři nevěří, že pod sesuvem najdou přeživší

Šest dní po sesuvu půdy na jihu Norska záchranáři vzdali naději, že by mohli v závalu ještě najít přeživší. V úterý to podle agentury DPA oznámila místní policejní velitelka Ida Melbová Öysteseová. Sesuv v obci Ask si vyžádal sedm obětí. Tři další lidé se oficiálně stále pohřešují, podle policie jsou ale rovněž po smrti.
5. 1. 2021|

Sesuv půdy v Norsku má čtvrtou oběť, šest lidí se stále pohřešuje

Norští záchranáři našli těla dalších tří obětí ve vesnici Ask, kterou ve středu zasáhl masivní sesuv půdy. Informovala o tom agentura AFP.  Celkový počet potvrzených obětí tak vzrostl na čtyři. Po dalších šesti lidech se stále pátrá, deset lidí bylo při sesuvu zraněno. V neděli místo navštíví norský král Harald V., informovala agentura AP.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 22:18|

Betlém je už čtvrt století pod palestinskou správou, mírový proces se však od té doby zadrhnul

Přesně před 25 lety, 21. prosince 1995, opustily Betlém izraelské jednotky, v následujících třech dnech pak správu a vojenskou kontrolu nad městem převzali Palestinci. Stalo se tak na základě dohod uzavřených během izraelsko-palestinského mírového procesu, které podepsaly vlády Izraele a představitelé Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). Známé jsou pod označením Oslo I a Oslo II.
21. 12. 2020|

Hladoví velbloudi žerou igelitové sáčky a umírají. Výzkum varuje před dopadem plastů na souši

Umělohmotný odpad není jen problémem v oceánech nebo ve městech. Nová studie zkoumala, jak velkou hrozbu představuje pro velbloudy, kteří žijí v pouštích. Vědci naznačují, že na následky konzumace plastů může zemřít až jedno procento těchto savců.
19. 12. 2020|

Předávání Nobelových cen se letos nese ve znamení covidu. Tradiční ceremoniál se nekoná

Francouzka Emmanuelle Charpentierová v pondělí převzala na švédském velvyslanectví v Berlíně Nobelovu cenu za chemii. Kvůli pandemii covidu-19 se letos nekoná slavnostní recepce na radnici ve Stockholmu, laureáti si tento týden ceny převezmou od švédských diplomatů v zemích, kde žijí.
8. 12. 2020|