Maďarská policie zadržela Nora, který chtěl „překonat Breivika“

Maďarská policie zadržela pětačtyřicetiletého Nora kvůli podezření z přípravy hromadných vražd. Podle tamních úřadů se chtěl inspirovat krajně pravicovým extremistou a masovým vrahem Andersem Behringem Breivikem. Jméno podezřelého neuvedla, napsala agentura Reuters.

Policie uvedla, že muž zatčený v Budapešti nahrál na portál pro sdílení videí několik příspěvků, v nichž nastínil plán spáchat masové vraždy na blíže neurčeném místě. Oznámila také, že podezřelý, který hovořil převážně norsky a v několika případech anglicky, tvrdil, že jeho cílem je „překonat Breivika“.

„Mohu udeřit kdekoli. Letiště, železniční terminál, nic nemůže být problém. Zničím nevinné,“ zní podle policie na nahrávkách Norův hlas. Podezřelý je nyní ve vězeňském psychiatrickém zařízení. 

Muž, kterého protiteroristické složky zatkly minulou středu a formálně zadržely v sobotu, byl v Norsku odsouzen za různé případy násilných a sexuálních trestných činů, dodala maďarská policie s odvoláním na informace od norských kolegů. 

Ultrapravicový extremista Breivik v červenci 2011 zavraždil 77 lidí. Osm při bombovém útoku v Oslu a dalších 69 na ostrově Utöya v táboře vládní Norské dělnické strany.