V Německu zrušili stovky letů kvůli přívalům sněhu a ledovce, doprava kolabuje i v Norsku

Události: Potíže v Německu kvůli ledovce (zdroj: ČT24)

Sněžení a ledovka komplikují dopravu napříč Evropou. Několik velkých letišť v Německu preventivně zrušilo stovky letů a na některých místech zůstanou zavřené i školy. Meteorologové navíc varovali, že v západní a severní části země by mohlo během 24 hodin napadnout dalších 15 až 35 centimetrů sněhu. Kvůli rozmarům počasí byl pozastaven provoz také na mezinárodním letišti Gardermoen v Oslu a problémy v dopravě hlásí také jih Švédska a Dánsko.

Nejrušnější německé letiště ve Frankfurtu nad Mohanem ráno informovalo, že odbaví méně než polovinu z plánovaných letů. V poledne pak mluvčí letiště sdělil, že kvůli namrzajícím srážkám není možné letadla připravit na odlet, a proto jsou všechny starty až do odvolání zrušené. Výpadky předpokládají i letiště v Düsseldorfu a Kolínu nad Rýnem. Rušení se týká mimo jiné i linek do Prahy a z Prahy, vyplývá z internetových stránek Letiště Václava Havla.

„Mezi německými letišti a Prahou by ve středu mělo být podle informací z úterý zrušeno deset letů,“ řekl Michal Procházka z Letiště Praha. „Byly to čtyři přílety a čtyři odlety do Frankfurtu a jeden přílet a jeden odlet do Mnichova.“ Odpolední linka do Mnichova odletěla podle přehledu letů podle plánu.

Počasí zároveň komplikuje situaci i v železniční dopravě. Deutsche Bahn (DB) zrušil několik dálkových spojů a oznámil, že rychlíky ICE vzhledem k počasí budou jezdit sníženou rychlostí a spoje budou nabírat velká zpoždění. Rychlostní vlaky nevyjely například na linkách ze Stuttgartu a Frankfurtu nad Mohanem do Paříže. Výpadky postihly i autobusové spoje.

Ve spolkové zemi Sársko dopoledne policie na kluzkých silnicích zaznamenala stovku nehod, nikdo však neutrpěl vážnější zranění. Kvůli hromadné srážce vozidel se u města St. Ingbert uzavřel úsek dálnice A6 ve směru na Mannheim. Uzávěrka postihla i úsek dálnice A5 u Baden-Badenu. Nadprůměrné množství nehod řeší policie také v Bádensku-Württembersku a Bavorsku.

Ve spolkových zemích Severní Porýní-Vestfálsko, Hesensko a Bavorsko se dokonce uzavřela část škol a školek, někde se žáci budou učit na dálku. Vyučování je zrušené například v Darmstadtu. Mnohé podniky kvůli počasí doporučily svým zaměstnancům práci z domova, varování meteorologů platí až do čtvrtečního rána.

Husté sněžení ochromilo dopravu i na severu Evropy

Norská veřejnoprávní televize NRK informovala, že v Oslu nejezdí ani autobusy a narušena je i vlaková doprava v oblasti.

Podle společnosti Avinor, která mezinárodní letiště v Oslu provozuje, zůstane letiště uzavřeno minimálně do 16:30 SEČ. „Je to zcela mimořádná situace... sněhu je tolik, že piloti nevidí světla na dráhách, takže jsme zastavili všechny příchozí i odchozí lety,“ vysvětlil mluvčí Avinoru.

S komplikacemi se potýká i autobusová, vlaková a lodní doprava na jihovýchodě Norska. Autobusy, tramvaje a metro v Oslu v tuto chvíli nejezdí vůbec, píše list Verdens Gang. „Silnice jsou tak obtížně sjízdné, že není zodpovědné na ně autobusy vypravovat,“ řekla k situaci tisková mluvčí úřadu pro veřejnou dopravu v oblasti Cathrine Myhrenová-Haugenová.

Provoz na kolejích vázne kvůli hustému sněžení i na jihu Švédska, kde podle agentury TT ohlásila policie i řadu nehod na silnicích.

Dánské úřady v regionu východní Jutsko varovaly řidiče, aby vzhledem k počasí raději vůbec nevyjížděli. Kvůli nehodě byl dlouhé hodiny uzavřený dálniční most přes průliv Malý Belt mezi Jutským poloostrovem a ostrovem Fyn.

V Británii jsou na spadnutí několikaleté rekordy

Mrazivé teploty souží také Velkou Británii. Nejnižší teplotu minus 14 stupňů Celsia naměřili meteorologové ve skotské vesnici Dalwhinnie, zhruba šedesát kilometrů jižně od Inverness. Úřady předtím uvedly, že teploty mohou klesnout až na minus patnáct stupňů Celsia, což by znamenalo nejmrazivější noční teploty za leden od roku 2010.

„I přesto jde o jednu z nejchladnějších lednových nocí za posledních pět let,“ konstatoval meteorolog Liam Eslick. „Přestože jsme v noci nezaznamenali nejnižší teplotu, je docela možné, že se jí dočkáme dnes v noci,“ dodal.

Do konce pracovního týdne může na severozápadě Skotska napadnout až čtyřicet centimetrů sněhu. Meteorologové upozornili, že silné mrazy jsou v příštích dnech pravděpodobné po téměř celé Británii, a varovali před námrazou na chodnících a silnicích.