Meteorologové zpřísnili výstrahu před ledovkou. V části země hrozí kalamita

V pásu od Jizerských hor po Jeseníky hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu od středečního večera kvůli ledovce kalamita. Pro sever země meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí, zrušili varování před sněhem.

Během středečního odpoledne očekávají meteorologové od jihozápadu sněžení, které bude postupně přecházet do mrznoucího deště, v regionech na západě a severu území přejdou srážky v mrznoucí až během večerních hodin. Předpokládané srážkové úhrny se budou pohybovat nejčastěji mezi dvěma až pěti milimetry, na většině území se tak bude vytvářet silná ledovka, upozornili meteorologové.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

V horských a podhorských regionech na severu území podle nich dosáhnou celkové úhrny sedmi až patnácti milimetrů a hrozí tvorba velmi silné ledovky. Naopak v regionech na jihovýchodě budou srážky slabé, pravděpodobnost tvorby ledovky je malá a předpokládá se pouze lokální výskyt.

ČHMÚ očekává komplikace v dopravě a energetice

V průběhu večera a noci budou srážky od jihu slábnout, současně se bude významně oteplovat, riziko tvorby ledovky tak v regionech na jihozápadě Čech postupně pomine. Naopak v regionech na západě a především na severu území bude trvale pršet po většinu noci, teploty se budou pohybovat stále kolem nuly, na promrzlém povrchu tak déšť bude trvale namrzat. Riziko tvorby ledovky v těchto oblastech poleví až ve čtvrtek dopoledne, kdy budou srážky přecházet opět do sněžení.

Ve čtvrtek dopoledne a odpoledne bude podle meteorologů pásmo sněžení postupovat přes Česko směrem k jihovýchodu a současně se bude razantně ochlazovat. „Mokré povrchy a povrchy s odtávající vrstvou sněhu začnou namrzat, postupně se bude vytvářet náledí nebo zmrazky,“ vysvětlil ČHMÚ.

S ohledem na mimořádnost situace předpokládají meteorologové komplikace v dopravě a energetice. „Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky může nastat kalamitní situace,“ varovali.

V oblastech s extrémním nebezpečím ledovky hrozí chodcům úrazy, vysoké bude riziko nehodovosti, uvedli meteorologové. Lámat vahou ledu se mohou větve i celé stromy a stožáry elektrických vedení. „Pravděpodobné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování i a zdravotnických služeb,“ popsal možné dopady ČHMÚ. Doporučil lidem nevycházet ani nevyjíždět autem. „V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně,“ doplnil.

Jaký je rozdíl mezi ledovkou, náledím a námrazou a jak vznikají (zdroj: ČT24)

České dráhy kvůli mimořádnostem spojeným s tvorbou ledovky a náledí posílí dispečink a pohotovostní službu. Zároveň budou mít připravené pomocné lokomotivy. Národní dopravce žádá cestující, aby v příštích hodinách sledovali aktuální informace o provozu na železnici.

Cestujícím dráhy také doporučují připravit se na možné komplikace při cestování a vybavit se na cestu tekutinami, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cesty na kratší vzdálenost.

Ledovka a přívaly sněhu už ochromily Německo

V Německu kvůli přívalům sněhu a ledovce zrušili stovky letů, zavírají i školy. Letiště v Saarbrückenu zcela přerušilo provoz, letiště ve Frankfurtu nad Mohanem zrušilo šest set ze zhruba tisícovky plánovaných letů a v poledne zastavilo další starty, třetina leteckých spojů je odvoláno na letišti v Mnichově. Problémy jsou i na silnicích a na železnici. 

Mezi německými letišti a Prahou by podle Michala Procházky z Letiště Praha mělo být zrušeno deset letů. „Byly to čtyři přílety a čtyři odlety do Frankfurtu a jeden přílet a jeden odlet do Mnichova,“ uvedl.

Ledovka vzniká jako průvodní jev mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Při mrznoucích srážkách dopadají na zemský povrch kapičky přechlazené vody (tedy kapičky vody, která zůstává v kapalném skupenství i při teplotách pod bodem mrazu) anebo kapičky vody dopadají na povrch o teplotě pod nulou. V takovém případě voda při dopadu kapičky okamžitě zmrzne a vytváří se ledovka, která bývá na rozdíl od náledí čirá a především mnohdy naprosto hladká. Právě z toho důvodu je ledovka riziková zejména v dopravě – je obávanější než náledí.
Padající srážky mohou namrzat i na větvích stromů nebo na drátech elektrického vedení. V extrémních případech, kdy se vytváří vysloveně silná ledovka, tedy může docházet i k lámání větví nebo ohýbání celých stromů. Eventuálně se mohou vyskytovat i poruchy v dodávkách elektrické energie.

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Vlivem denního chodu teploty brzy po západu Slunce často namrzají mokré stopy po tajícím sněhu shrnutém k okraji vozovek a vedle náledí se takto tvoří i tzv. zmrazky. Tenká ledová vrstva se často tvoří také pod koly projíždějících vozidel uježděním souvislé sněhové pokrývky. 

Zdroj: www.infomet.cz, ČHMÚ, www.chmi.cz