Sever Spojených států svírá mráz. Sněhová bouře připravila o elektřinu statisíce lidí

Americkým Středozápadem během noci na sobotu postupovala sněhová bouře, která podle monitorovacího serveru PowerOutage připravila o přístup k elektřině nejméně 368 tisíc odběratelů. Přiměla také aerolinky napříč celými Spojenými státy zrušit až 7600 letů, informovala agentura AP. Severní státy Montana, Severní Dakota i části Wyomingu se až do neděle budou potýkat s extrémně nízkými teplotami sahajícími až k minus čtyřiceti stupňům Celsia, napsal list The New York Times.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) varovala před silným sněžením a větrem o rychlosti až čtyřiceti mil (64 km) v hodině v oblasti západně od Velkých jezer na severovýchodě USA. Jízda po silnici tak podle meteorologů bude nebezpečná. Místy nebudou cesty sjízdné vůbec.

Většina sněhových srážek by měla napadnout během soboty, ve státech kolem Velkých jezer by ale do pondělí mělo napadnout mezi deseti a 45 centimetry sněhu, nejvíce v Michiganu u hranic s Kanadou, uvádí NWS.

Lidé na sociálních sítích sdílejí fotografie a příspěvky, podle nichž například uvázli na letišti ve městě Missoula ve státě Montana, protože odmrazovací vozidla kvůli velké zimě nebyla schopna nastartovat. Lokální televizní stanice KRTV informovala o teplotách více než čtyřicet stupňů pod nulou. Například ve městě Cut Bank asi čtyřicet kilometrů od kanadských hranic byla během sobotního dopoledne pocitová teplota minus 46 stupňů Celsia.

Mrazivé počasí přimělo republikánské uchazeče o Bílý dům Donalda Trumpa, Nikki Haleyovou i Rona DeSantise zrušit předvolební akce a očekává se, že počasí naruší i republikánské stranické shromáždění v Iowě plánované na pondělí.

Půjde o začátek volebního klání, v němž Republikánská strana vybere svého kandidáta do listopadových prezidentských voleb. Jak ale připomíná agentura AP, páteř voličstva ve shromážděních tvoří republikáni ve starším až důchodovém věku a mnoho z nich ještě neví, jak se v hlubokých mrazech dostane na jedno z 1500 míst, kde se shromáždění budou konat.