Izraelský úder zabil v Damašku člena revolučních gard, tvrdí íránská média

Při pátečním izraelském raketovém útoku v Damašku zahynul poradce patřící k íránským revolučním gardám, napsala agentura Reuters s odvoláním na íránská média. Syrská státní agentura SANA krátce předtím informovala, že syrská armáda sestřelila několik izraelských raket odpálených z Golanských výšin na jižní Damašek. Izraelská armáda věc nekomentovala.

V noci na pátek se objevily zprávy o explozích v blízkosti Damašku. O izraelských raketách agentuře SANA později řekl syrský vojenský zdroj. Íránská média pak uvedla, že při útoku zahynul Saíd Alídadí, jakou měl hodnost, ale neupřesnila.

Izrael většinou podobné zprávy nekomentuje, v minulosti ale uvedl, že v Sýrii se zaměřuje na Íránem podporované milice. Teherán v syrském konfliktu, který začal v roce 2011, podporuje vojska prezidenta Bašára Asada.

Syrské Golany obsadil Izrael v roce 1967 a následně se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misi UNDOF.

V izraelsko-syrském pohraničí se vyostřila situace po útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael z loňského 7. října, při kterém ozbrojenci v Izraeli povraždili na dvanáct set lidí, většinou civilistů.