Sýrie oznámila, že Izrael bombardoval okolí Damašku

Izraelská armáda v neděli večer podnikla další vzdušný úder na syrské území a způsobila jisté škody na okraji Damašku, uvedla tamní státní tisková agentura SANA s odvoláním na nejmenovaného představitele bezpečnostních složek. Při útoku zemřeli čtyři lidé, potvrdila později agentura AFP s odkazem na nevládní Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Podobný útok je hlášen poněkolikáté za poslední dva měsíce. Židovský stát zřejmě cílí na ozbrojence podporované Íránem.

Podle SOHR během posledních úderů přišli o život dva členové syrských bezpečnostních složek a dva bojovníci libanonského extremistického hnutí Hizballáh. Podle zdroje citovaného SANA přišel izraelský útok asi hodinu před půlnocí místního času (22:00 SEČ) a cílil na různá místa v okolí Damašku. „Naše protivzdušná obrana sestřelila rakety, zatímco další způsobily omezené škody na majetku,“ popsal nejmenovaný činitel.

Izraelská armáda se ke zprávě ihned nevyjádřila, napsala agentura AFP. Jeruzalém podle ní příliš nekomentuje konkrétní operace v Sýrii, nicméně deklaruje, že chce zabránit Íránu, aby v zemi získával pozice například prostřednictvím hnutí Hizballáh. Izraelských útoků přibylo poté, co na židovský stát 7. října zaútočilo palestinské teroristické hnutí Hamás, uvedla AFP.

Exilová SOHR po večerním útoku uvedla, že terčem byly pozice Hizballáhu, které se mimo jiné nacházely v blízkosti letiště v Damašku. Jeruzalém letiště podle SOHR ostřeloval i na konci listopadu, přičemž se zde zastavil provoz. Organizace také oznámila, že při nedělních náletech bylo zraněno osm lidí, včetně pěti bojovníků.

Izrael provedl stovky úderů na teroristické cíle

Vzdušné údery se podle listu The Times of Israel staly poté, co byli před dvěma dny zabiti čtyři lidé během údajného izraelského útoku na vozidlo nedaleko syrských hranic. Hnutí Hizballáh tehdy oznámilo, že při úderu byli zabiti tři jeho příslušníci. Mezi nimi byl jeden, který je považován za velitele operací teroristické skupiny v jižní Sýrii, uvedl deník.

Izraelská armáda již dříve potvrdila, že během posledního desetiletí provedla stovky výpadů proti teroristickým skupinám napojeným na Írán, které se v Sýrii snaží prosadit. Jeruzalém tvrdí, že útočí především na dodávky zbraní. Nálety židovského státu se však opakovaně zaměřily také na syrské systémy protivzdušné obrany, napsal The Times of Israel.

V sobotu zasáhla letadla izraelských ozbrojených sil také cíle Hizballáhu v Libanonu. Armáda židovského státu tehdy napsala na sociální síti X, že údery se týkaly operačních středisek hnutí. Opačným směrem z Libanonu na Izrael také letělo několik střel. Izraelské bojové složky na to reagovaly ostřelováním zdroje palby. Tel Aviv v sobotu neinformoval o žádných obětech.

„Celkový počet členů Hizballáhu, kteří zemřeli v rámci izraelských úderů, se od začátku války v Pásmu Gazy vyšplhal na sto,“ napsal server The Times of Israel s odvoláním na nejnovější prohlášení hnutí Hizballáh o dvou mrtvých bojovnících na libanonsko-izraelské hranici. Bilanci nelze nezávisle ověřit. Zástupci izraelského ministerstva obrany nicméně odhadují, že číslo bude ve skutečnosti ještě vyšší.

Hizballáh jako součást „Osy odporu“

Podle údajů Ústavu mezinárodních vztahů Praha je šíitská teroristická organizace Hizballáh podporována zejména Íránem, který hnutí již od jeho založení poskytoval politickou, vojenskou i finanční podporu k udržování tlaku na Izrael. Uskupení je považováno za součást takzvané „Osy odporu“, jež zahrnuje další Íránem podporované šíitské muslimské frakce v Iráku, jemenské povstalce Hútie či hnutí Hamás.

Hizballáh se těší podpoře také ze strany syrského režimu prezidenta Bašára Asada. Islamistická organizace se syrskými úřady spolupracovala již v osmdesátých letech během libanonské občanské války, ale mimo jiné také v roce 2013, kdy se tisíce příslušníků Hizballáhu zapojily i do občanské války v Sýrii. Bojovníci šíitské organizace nyní v zemi působí.