Spojené státy udeřily na pozice odnože Hizballáhu v Iráku

Americká armáda hlásí dva vzdušné údery na pozice Íránem podporovaných šíitských ozbrojenců v Iráku. Jedná se o první americký zásah proti irácké odnoži teroristické organizace Hizballáh po nedávné vlně útoků na americké jednotky v regionu. Spojené státy se dosud zdráhaly udeřit v Iráku kvůli tamní choulostivé politické situaci a kvůli obavám z rozpoutání širšího konfliktu s Íránem. V minulých týdnech ale americké letectvo zasahovalo proti militantním skupinám v sousední Sýrii.

Američané v úterý večer cílili na dvě zařízení jižně od Bagdádu. Jednalo se o operační střediska irácké odnože šíitského teroristického hnutí s názvem Katáib Hizballáh. Počet mrtvých není jasný. „Údery byly přímou reakcí na útoky proti americkým a koaličním silám ze strany Íránu a Íránem podporovaných skupin,“ stojí v prohlášení americké armády.

O den dříve byly americké síly napadeny na letecké základně Ajn al-Asad západně od Bagdádu. Útok balistickou střelou blízkého doletu zranil osm lidí a způsobil menší škody na infrastruktuře, uvedli dva američtí představitelé.

Americké vojenské letadlo AC-130 reagovalo v sebeobraně a zabilo řadu militantů podporovaných Íránem, sdělili nyní američtí činitelé.

Americká vozidla na základně v Iráku
Zdroj: Reuters/John Davison

Katáib Hizballáh je vlivná ozbrojená frakce s úzkými vazbami na Teherán. Irácký premiér Muhammad Súdání má omezenou kontrolu nad milicemi podporovanými Íránem, jejichž podporu potřeboval před rokem k získání moci a které nyní tvoří silný blok v jeho vládní koalici, upozorňuje Reuters.

Spojené státy dosud omezily svou reakci na 66 útoků proti svým silám v Iráku a sousední Sýrii, k nimž se přihlásily irácké milice spojené s Íránem, na tři samostatné série úderů na pozice šíitských ozbrojenců v Sýrii. 

Útoky na cíle USA, při nichž utrpělo zranění 62 Američanů, začaly 17. října a jsou spojeny s americkou podporou Izraele při bombardování Gazy po krvavém útoku palestinské teroristické skupiny Hamás na Izrael ze 7. října.

USA mají na Blízkém východě tisíce vojáků

Protiamerické výpady ukončily roční jednostranné příměří mezi USA a iráckými šíitskými skupinami, z nichž některé vznikly po americké invazi do Iráku v roce 2003, další potom v roce 2014 během boje proti takzvanému Islámskému státu.

Spojené státy mají v současnosti devět set vojáků v Sýrii a dva a půl tisíce v Iráku. Americká mise má za cíl radit a pomáhat místním silám, které se snaží zabránit obnově teroristické skupiny Islámský stát. Ta se v roce 2014 zmocnila velkých částí obou blízkovýchodních zemí, připomíná Reuters.