V Sýrii to vře - libanonský Hizballáh rozmístil tisíce mužů

Damašek - Libanonské hnutí Hizballáh rozmístilo 15 000 svých bojovníků severně od syrského Damašku. Připravují se na rozhodující bitvu o tamní hornatou oblast Kalamún. Americká televize CNN mezitím informovala o izraelském náletu na vojenské základny v západní Sýrii. Podle nejnovějších zpráv byly cílem tohoto středečního útoku právě rakety určené Hizballáhu. Izraelské úřady útok odmítly komentovat.

Asi 15 000 bojovníků Hizballáhu je připraveno pomoci dobýt zpět oblast Kalamún. Spolu s Hizballáhem tam posiluje své jednotky také i syrská armáda. Bitva má být odvetou za nedávný útok opozice na velitelství syrské šíitské brigády abú Fadla Abbáse v šíitské části Damašku. Hizballáh pomohl letos syrské armádě vybojovat zpět město Kusajr u libanonské hranice. Mnoho povstalců z Kusajru odešlo právě do Kalamúnu.

Ve středu podle amerických zdrojů letecky zaútočil Izrael na sklady zbraní Hizballáhu na západě Sýrie. Izraelská vláda se k těmto informacím odmítá oficiálně vyjadřovat. Podle analytičky Pražského institutu bezpečnostních studií Ireny Kalhousové jde o běžnou izraelskou taktiku posledního roku, kdy měl Izrael zaútočit i na jiné cíle v Sýrii. Pokud se Izrael k útokům oficiálně nepřizná, syrský prezident Bašár Asad tak prý nemusí na takový útok nijak reagovat.

Dle syrské webové stránky Dampress.com zasáhly rakety vypálené z oblasti Středozemního moře syrskou raketovou základnu Snúbar Džabla jižně od Latákíje. Zpravodajská stanice Al-Arabíja tvrdí, že zasaženy byly dva sklady, v nichž byly rakety připraveny k převozu do Libanonu. Dle jejích zdrojů šlo o zastaralé ruské rakety SA-8.

Libanonský šíitský Hizballáh bojuje v Sýrii na straně tamní armády. Jejím programem je také boj proti Izraeli, který se do syrského konfliktu nevměšuje, ale jasně řekl, že zabrání přesunu výzbroje k rukám Hizballáhu do Libanonu. Izraelský vojenský analytik Ron ben Jišaj řekl, že Sýrie se nepřetržitě snaží zásobovat Hizballáh raketami a syrské letectvo učí členy ozbrojené sekce Hizballáhu s raketami zacházet.

Irena Kalhousová, analytička Pražského institutu bezpečnostních studií:

„Izrael má zájem na tom, aby nikdo z jeho nepřátel, mezi které se Hizballáh počítá, neměl strategickou výhodu a neměl příliš sofistikované zbraně. (…) Izrael několikrát řekl, že nedopustí, aby Hizballáh tyto zbraně získal.“

Tureckem zmítají spory o novodobou „Berlínskou zeď“

Na turecko-syrské hranici se rozhořel spor o budování zdi mezi Tureckem a Sýrií. Turecká vláda stavbu zdi důsledně obhajuje potřebou chránit obyvatele před minami a dalšími hrozbami na hranici se Sýrii, kde zuří občanská válka. Turecká policie použila proti demonstrantům proti zdi slzný plyn.

Starostka pohraničního města Nusaybin na jihovýchodě země ve čtvrtek zahájila hladovku na protest proti zdi. Její postoj krátce poté podpořily stovky obyvatel, kteří vyšli do ulic. Policie je rozehnala slzným plynem. Turecké bezpečnostní síly také použily vodní děla proti dětem, které ze syrské strany hranice házely kameny na turecké území.