Generál Šedivý: Rusové zatím nesplnili své cíle, rozhodnou příští dny

Bývalý náčelník Generálního štábu armády ČR Jiří Šedivý k ruským útokům na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Rusové se nedostali do pozic, které chtěli, a nesplnili své cíle, zejména pak obsazení Kyjeva. Je však zřejmé, že nyní budou používat mnohem brutálnější způsoby boje a klíčový bude následující den a noc. Na ČT24 to prohlásil bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR (GŠ AČR) Jiří Šedivý. Vyjádřoval se i k neochotě Běloruska zapojit se do války - po tomto dopoledním rozhovoru se ale v ukrajinských médiích objevily zprávy, že běloruská vojska vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny.

„Lukašenko podobně jako Putin nečekal, že odpor mezinárodního společenství bude tak intenzivní,“ říká Šedivý s tím, že běloruský vůdce Alexandr Lukašenko je člověk, který zradí kdekoho a záleží na jeho hodnocení situace a případné výhody a nevýhody jeho spojení s Vladimirem Putinem.

„Pod tlakem mezinárodního společenství deklaruje, že se neúčastní, ale já bych tomu nepřikládal velkou váhu. Může se stát, že pod tlakem Putina svá vojska k dispozici nakonec dá,“ dodává bývalý náčelník GŠ AČR.

Zmínil také, že rozhodnou následující dny. Hlavní bojový celek, který útočí na Kyjev, již podle něj nyní vyčerpal možnosti. „Ale jakmile doplní ty vyčerpané sledy, které jsou už z velké části demoralizované, tak provedou útok, a mohli by dokončit obklíčení Kyjeva,“ komentuje Šedivý.

Uvedl rovněž, že je zřejmé, že do akce se nyní zapojí dělostřelectvo, raketomety či tankové svazky. „Budou střílet bez jakéhokoliv rozmyslu.“

U Kyjeva se nyní nachází i čečenské jednotky Ramzana Kadyrova. „To jsou de facto islámští vrazi, kteří jsou připraveni, a dokonce byly záběry v televizi, jak se na tu válku těší,“ dodává Šedivý, podle něhož přijdou další speciální jednotky, které by měly provést hlavní úder k prezidentskému paláci a dobýt prostor, kde se pohybuje prezident Zelenskyj.

Následující den a noc rozhodnou

Nyní podle Šedivého bude zásadní boj proti tankům a obrněným cílům a také to, jak se Ukrajincům podaří ubránit se i proti vzdušným útokům.

Šedivý uvedl, že při prostém počítání poměru sil je jasné, že Ukrajina bude mít velký problém útok odrazit a vytvořit situaci, kdy svoje území ubrání. „Je vidět, že Rusové mají výraznou převahu. Uvidíme, kdy se podaří dozbrojit část ukrajinské armády, která bude bojovat proti tankům a letadlům,“ komentuje s tím, že když se to podaří, budou mít Ukrajinci velkou šanci alespoň donutit ruskou armádu jednat.

Podle množství přesouvání tanků však budou mít podle generála Šedivého Ukrajinci velký problém válku čestně ukončit.

Rusko má podle některých serverů na Ukrajině 75 procent vojenských sil. „Musí nasazovat druhé sledy, protože jižní a pravděpodobně západní okruh se už vyčerpal,“ vysvětluje Šedivý.

Rusové však měli v minulých dnech logistické a zásobovací problémy či problémy s pohonnými hmotami. „Je to takový šlendrián ruského plánování. Nepočítali s tím, že by mohl být poměrně velký odpor ukrajinských obránců,“ komentuje Šedivý, podle něhož je plánování a informace samotným vojákům ruská slabina.

„My jsme to evidovali v době, kdy bojovali o Afghánistán, protože nevěděli, že jedou do Afghánistánu a že tam budou bojovat proti mudžahedínům,“ dodává. Rusové podle něj do poslední chvíle vojákům neříkají pravdu. „O tom svědčí nízký morál některých vojáků, a ti, když byli zajati, tak říkali, že vůbec nevěděli, že už skončilo cvičení, že je válka,“ vysvětluje bývalý náčelník GŠ AČR.