Druhý vlak s vojenskou pomocí dorazil na Ukrajinu, v krajích vzniknou asistenční centra

Na Ukrajinu dorazil druhý vlak s českou vojenskou pomocí. První, ve kterém putovaly lehké zbraně, vyjel v noci na neděli a ještě týž den dorazil na místo určení. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se připravuje další vojenská a zdravotnickou pomoc. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) sdělil, že ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do Česka. Policie uvedla, že na žádost Slovenska vyšle na ukrajinsko-slovenské hranice padesát policistů, kteří pomohou při registraci přicházejících osob.

Rakušan sdělil po jednání Ústředního krizového štábu, že asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do Česka budou ve všech krajích řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. Zřízeno bylo též Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, v němž budou trvale zástupci hasičů, policie nebo správy ubytovacích zařízení. Jeho základem bude právě komunikace s lokálními samosprávami.

V krajích tak budou zřízeny „vstupní brány“ pro lidi přicházející z Ukrajiny do Česka. Zatím existuje ve Vyšních Lhotách v Moravskoslezském kraji. Podle Rakušana je představa taková, že osoba, která do tuzemska dorazí, projde několika stanovišti k registraci v České republice, zdravotnickým a bezpečnostním screeningem.

„Pokud člověk projde tímto hotspotem, má všechnu nutnou vstupní administrativu za sebou a už tam na něj bude čekat doprava na ubytování, pokud ho nemá sám vyřízené po individuální linii,“ uvedl vicepremiér. Například v Českých Budějovicích vznikne stanoviště na letišti, v Brně na výstavišti. 

Brífink po jednání Ústředního krizového štábu 28. února (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra již dříve připravilo čtyřstupňový plán pomoci podle intenzity pomoci a počtu příchozích. Minulý týden vláda spustila druhý ze čtyř stupňů. Počítá tak v tuto chvíli se zajištěním pěti tisíc lidí. Na tuto podporu a zabezpečení by podle odhadů mohlo být potřeba 1,5 miliardy korun.

Rakušan dodal, že zatím nebylo ani zdaleka zaplněno pět tisíc míst centrálně určených pro ubytování příchozích lidí. Využily je dosud stovky osob. Vydáno bylo zatím dva tisíce humanitárních víz, do Česka už ale podle Rakušana určitě přišlo o tisíce lidí více.

Česko vyšle na Slovensko padesát policistů

Rakušan připomněl, že příchozí uprchlíci se musejí do tří dnů od příjezdu registrovat na cizinecké policii. Poté mají 90 dnů na vyřízení víza. Zatím jde o vízum národní s platností na rok. Ve čtvrtek by ale ministři vnitra zemí EU měli v Bruselu aktivovat směrnici o dočasné ochraně, jež by pak měla celoevropskou platnost.

V řádu hodin by mělo po domluvě s mobilními operátory začít fungovat to, že každému, kdo přijde s ukrajinskou SIM kartou do Česka a přihlásí se do některé ze sítí, automaticky přijde SMS zpráva se základními kontakty a informacemi. V příštích několika dnech by měl být zprovozněn nový web www.nasiukrajinci.cz. Ti, kdo budou mít zájem o poskytnutí humanitární pomoci, budou skrze něj přesměrováni na patřičné platformy. Nabídne také informace Ukrajincům v tuzemsku.

Ministr vnitra již dříve sdělil, že Česko vyšle na žádost slovenské policie na slovensko-ukrajinskou hranici padesát policistů. Jejich úkolem bude pomáhat při registraci osob překračujících hranici. Policisté by měli odjet v úterý, kvůli bezpečnosti nebude policie zveřejňovat detaily o přepravě českého kontingentu.

Slovenské ministerstvo vnitra informovalo, že požádá unijní agenturu Frontex o pomoc při ochraně své 98 kilometrů dlouhé hranice s Ukrajinou, která je také vnější hranicí EU a schengenského prostoru. Bratislava minulý týden vyčlenila 1500 vojáků na pomoc policistům na slovensko-ukrajinské hranici.

Babiš ocenil vládu

O ukrajinské agresi jednal v pondělí s šéfy parlamentních komor a opozice i premiér Petr Fiala (ODS). V klíčových věcech podle něj panovala jednoznačná shoda. „Česká politická scéna je v postoji k ruské agresi a podpoře Ukrajiny a jejího statečného boje naprosto jednotná,“ konstatoval.

Na jednání podle něj vystoupili ministři obrany, zahraničních věcí či vnitra s nejnovějšími informacemi ze svých úřadů. Za ty byl vděčný šéf hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš.

„Pro mě to bylo velice užitečné, dozvěděli jsme se strašně moc informací od ministryně obrany či pana premiéra,“ uvedl Babiš. Za klíčové označil i informace od ministerstva vnitra ohledně příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Kvitoval, že Fiala schůzku uspořádal, ale i jeho nasazení a energii, s kterou krizi řeší. „Oceňuji aktivity vlády, protože myslím, že to řeší dobře,“ uvedl Babiš.

Brífink po jednání vlády s opozicí o Ukrajině 28. února (zdroj: ČT24)

Fiala také sdělil, že podporuje snahu Ukrajiny o vstup do Evropské unie, na tiskové konferenci doplnil, že cesta do EU je nesmírně dlouhá a složitá. „Tady a teď jde o to, abychom v této nestandardní situaci dali jasně najevo, že stojíme za Ukrajinou, že jsou nám ti lidé blízcí a chceme pro ně něco udělat,“ vysvětlil. Je rád, že pozitivně se k ukrajinskému záměru vstoupit do EU vyjádřily další země či unijní orgány. Podle Fialy je nyní nutné ukázat podanou ruku a otevřenou náruč. „Musí vědět, že jsou naši přátelé a že o ně stojíme,“ doplnil.

Prezident Miloš Zeman chce s Fialou projednat mimo jiné možnost vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Fiala by byl pro umožnění účasti občanů ČR v bojích o Ukrajinu v individuálních případech. Za neodpovědné pokládá vyjadřovat se ke kolektivní účasti.

Na Ukrajinu už dorazily dva vlaky s vojenským materiálem

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že Ukrajině byl předaný všechen materiál za více než 600 milionů korun. Na záběrech, které česká armáda zveřejnila na Twitteru, je vidět noční odjezd vlaku s celkem třinácti vagony, převážně krytými nákladními vozy. 

Na mimořádném jednání vlády v neděli schválil kabinet Fialy další dodávku vojenského materiálu v hodnotě 400 milionů korun. Složení dodávky ale ministři nechtěli upřesnit – uvedli pouze, že nejde o lehké zbraně. 

Česká republika na Ukrajinu poslala dělostřeleckou munici za asi 37 milionů korun, dále desítky tisíc ručních zbraní a miliony kusů munice pro ně za 188 milionů korun a blíže nespecifikovaný vojenský materiál za 400 milionů korun.

Podle Černochové ministerstvo obrany chystá nyní vojenský zdravotní materiál. Po pondělním jednání Generálního štábu Armády České republiky sdělila, že by se měl na Ukrajinu dostat v tomto týdnu.

Ministerstvo zároveň aktivovalo své ubytovací kapacity pro ukrajinské uprchlíky. Ukrajinští muži podle ní nechtějí svou zemi opouštět, ale chtějí za ni bojovat. „My se tady velmi rádi postaráme o jejich rodiny,“ řekla. 

Po nedělním jednání s ministryní Černochovou uvedl předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory Lubomír Kovařík, že tuzemský zbrojařský průmysl je „připraven maximálně navýšit a využít své kapacity, aby pomohl dosáhnout české armádě co nejvyšší bojové připravenosti.“ 

VZP nabídne snazší přístup ke zdravotnímu pojištění pro ukrajinské uprchlíky

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) jedná o zjednodušení přístupu Ukrajinců ke všeobecnému zdravotnímu pojištění. Pokud mají takzvané vízum za účelem strpění, které teď ministerstvo vnitra uprchlíkům vydává, pojistné za ně odvádí český stát.

„Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ní odvádí český stát,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Vízum získají po kontaktování pracoviště Odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

Do pěti dní od obdržení tohoto víza musí lidé navštívit pobočku VZP, kde jim bude vystaveno papírové potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění, se kterým mají nárok na stejnou zdravotní péči jako ostatní pojištěnci veřejného zdravotního pojištění v ČR.

O tématu krátce jednala i správní rada VZP, podle jejího nového předsedy Toma Philippa (KDU-ČSL) dopad války na Ukrajině na tuzemské zdravotnictví zatím není možné predikovat.

Ministerstvo kultury vyzývá k ukončení spolupráce s ruskými organizacemi

Ministerstvo kultury vyzve své příspěvkové organizace, aby ukončily spolupráci s oficiálními organizacemi Ruské federace. Zároveň by se podle resortu přerušení spolupráce nemělo týkat kontaktů s demokraticky smýšlejícími zástupci ruské kulturní obce, rozhodl krizový štáb ministerstva. 

Resort také zmapuje možné ubytovací kapacity v rámci svého úřadu i příspěvkových organizací, které by mohly být nabídnuty ukrajinským uprchlíkům.

Má v úmyslu zmapovat a koordinovat i možnosti nabídek pomoci v období obnovy v souvislosti s ochranou kulturního dědictví na Ukrajině, jde třeba o depozitáře a odborné kapacity. Chce zřídit koordinační místa pro nabídky a poptávky pomoci. Zmapovat by se měla možná pracovní místa pro ukrajinské pracovníky v oblasti kultury.