„Květinami ve vlasech banditu nezastavíme“. Česko posílá Ukrajině vojenskou techniku za 400 milionů

Vláda na mimořádném jednání schválila další dodávku zbraní a vojenské techniky pro Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v České televizi uvedla, že bude mít hodnotu 400 milionů korun. „Nejedná se o lehké zbraně,“ dodala, bližší informace ale z bezpečnostních důvodů odmítla sdělit. V sobotu schválené dodávky zbraní a munice v hodnotě 188 milionů korun už podle vyjádření české armády dorazily na místo určení.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle premiéra Petra Fialy (ODS) požádal o konkrétní zbraně a zbraňové komplexy a vojenskou techniku. „Udělal jsem všechny nezbytné kroky, abych zjistil, jestli jsme zbraně schopni poskytnout. Zjistil jsem, že ano,“ řekl premiér na Primě. O vzájemné debatě informovali Fiala i Zelenskyj v sobotu večer.

„Existuje seznam věcí, které Ukrajina potřebuje. Mají ho všechny státy NATO. Ale jde o čas, proto se prezident Zelenskyj obrátil na nás. My jsme schopni to dodat v rámci hodin,“ vysvětlil premiér po jednání vlády. Telefonáty s ukrajinským prezidentem byly během soboty podle něj dva a omezily se na konkrétní záležitosti. „Je osobně terčem ruských útoků. Podle toho vypadá jeho čas a musí se podle toho chovat,“ dodal Fiala.

„Chtěl bych říci, že je to přesně po dohodě s vedením Ukrajiny,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce ke složení další dodávky vojenského materiálu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ministryně Černochová poznamenala, že i s ohledem na činnost ruských tajných služeb není možné zveřejnit všechny informace o dodávkách a jejich pohybu. „Není to tak, že bychom nechtěli být transparentní,“ řekla. „Květinami ve vlasech a mírovou holubicí bohužel banditu Putina nezastavíme. Zastavíme ho nyní jen zbraněmi a sankcemi,“ dodala k situaci.

SLEDUJTE: Brífink po mimořádném jednání vlády z 27. února (zdroj: ČT24)

Urychlení modernizace armády

Odpoledne se ministryně sejde se zástupci velkých zbrojařských firem a státních podniků z resortu ministerstva obrany. „Chci od nich vědět, jaké máme jako Česko možnosti. Co můžeme ještě poslat na Ukrajinu, co můžeme nakoupit, abychom měli dostatek zásob a urychlili modernizaci,“ uvedla. Nynější ruská agrese na Ukrajině podle ní ukázala, že Česko musí být připravené. Nechtěla zatím upřesnit, jak by se mohl změnit rozpočet jejího ministerstva.

„Nedaleko od nás probíhá válka. Ukrajinská hranice od české hranice je nepochybně blíž, než je to z Prahy do Ostravy. Musíme přestat přemýšlet ve standardních postupech, musíme si být této situace vědomi a udělat vše pro bezpečnost této země a Evropy. Jsme připraveni dávat finanční prostředky. Abychom pomohli těm, kteří bojují za svou nezávislost, svobodu a životy, ale také bojují za nás,“ řekl k plánovanému poskytování další pomoci premiér.

V Evropě vypukl válečný konflikt. To bude něco znamenat a něco stát. Všichni se budeme muset v některých věcech omezit. Tak to je.
Petr Fiala

První vlak s materiálem dorazil na místo určení

V sobotu slíbené zbraně a munici na pomoc Ukrajině vyslala česká strana po železnici v neděli ráno. Jedná se o 30 tisíc pistolí, sedm tisíc útočných pušek, tři tisíce kulometů, několik desítek pušek pro ostřelovače a asi milion nábojů.

Doprava byla v režii české strany, Ukrajinci si materiál přebírají na předem domluveném místě. V neděli po poledni armáda na Twitteru potvrdila, že se už materiál vykládá a v Česku se připravuje k odjezdu další vlak.

Nabídku zbraní předložilo i ministerstvo vnitra, s nabídkou se hlásí i městské policie. Ministr vnitra Rakušan v neděli v České televizi uvedl, že probíhá revize skladů policie a případné vyskladnění zbraní, které by byly na Ukrajině upotřebitelné, je otázkou několika dnů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zase připravilo nákup i přepravu stovek tun pohonných hmot, které Česko daruje Ukrajině, uvedl na Twitteru šéf resortu Jozef Síkela (za STAN).