Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Zeman a další doporučují udělit zemi status unijního kandidáta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal žádost o přijetí své země do Evropské unie. Na Facebooku to v pondělí napsal zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrij Sybiha. Dokumenty jsou podle něj už na cestě do Bruselu. Zelenskyj už dříve během dne v projevu řekl, že země žádá o okamžité členství podle nové speciální procedury. Prezidenti osmi členských států EU, včetně České republiky, později vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. Snahu Kyjeva podporuje také český premiér Petr Fiala (ODS).

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (únor a březen 2022)

  • 23:49

    Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mimořádně obtížná. Uvedl, že Rusko posiluje své pozice u Mariupolu. 

  • 22:55

    Americké ministerstvo obchodu v nadcházejících dnech uvalí další sankce zaměřené na ruský obranný, letecký a námořní sektor, oznámil Bílý dům.

  • 22:31
    Vykřičník

    Ruské jednotky se zcela stáhly z Černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal historický dokument – přihlášku Ukrajiny do Evropské unie,“ napsal na Facebooku Sybiha a zveřejnil rovněž několik snímků z této události. Poznamenal, že pod společné prohlášení připojili podpisy premiér Denys Šmyhal a předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk. „Dokumenty jsou na cestě do Bruselu,“ dodal.

„Prezident je přesvědčen, že Ukrajina by si to zasloužila a že je to možné,“ napsala už dříve během dne agentura Unian.

„Obracíme se na Evropskou unii kvůli bezodkladnému připojení Ukrajiny podle nové speciální procedury,“ prohlásil v pondělí Zelenskyj. Ukrajina je podle něj vděčná partnerům za to, že solidárně stojí po jejím boku. „Ale naším cílem je být spolu se všemi Evropany, a hlavně být rovnoprávní,“ prohlásil ukrajinský prezident. Zdůraznil, že je přesvědčen, že si to Ukrajinci zasloužili a že vše je možné.

„Jsem sice příznivcem standardních procedur, ale my nyní nejsme ve standardní situaci,“ míní Fiala. „Musíme v tuto chvíli dát jasně najevo, že Ukrajina je vítána v evropském společenství demokratických zemí,“ řekl český premiér. 

Fiala později na tiskové konferenci doplnil, že cesta do Evropské unie je nesmírně dlouhá a složitá. „Tady a teď jde o to, abychom v této nestandardní situaci dali jasně najevo, že stojíme za Ukrajinou. Že jsou nám ti lidé blízcí a chceme pro ně něco udělat,“ uvedl. Podle Fialy je nyní nutné ukázat podanou ruku a otevřenou náruč. „Musí vědět, že jsou naši přátelé a že o ně stojíme,“ doplnil.

Výzva prezidentů

V pondělí večer se k věci vyjádřili i prezidenti Bulharska, Česka, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska, kteří vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU. O společném otevřeném dopise informoval Pražský hrad. Prezidenti vyjádřili pevné přesvědčení, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU. 

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Ukrajina svým konáním jasně dokázala, že patří do Evropy. „Samozřejmě nechci znevažovat standardní procesy přijetí zemí do EU, ale Ukrajina se nyní nachází v komplikované situaci, kterou je potřeba zohlednit,“ je přesvědčen šéf české diplomacie Lipavský.

Ukrajina v přímém přenosu dokazuje, že zastává a hájí evropské hodnoty, uvedl na Twitteru vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Patří nejen do Evropy, ale také do EU. Unie by měla Ukrajině ihned nabídnout zvláštní status, jako má například Norsko,“ napsal. 

Slovenský premiér Eduard Heger bruselskému webu Politico řekl, že by si Kyjev zasloužil „zvláštní cestu“ k integraci do Evropské unie a že nyní nastala „kritická chvíle“ pro toto rozhodnutí. Ukrajinské členství podpořil také polský ministr zahraničí Zbygniew Rau.

Ukrajina patří do Evropy, míní von der Leyenová

Rovněž předsedkyně české sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a šéfka litevského parlamentu Viktorija Čmilytéová-Nielsenová se shodly na nezbytnosti členství Ukrajiny v Evropské unii. Obě političky v pondělním telefonickém rozhovoru také odsoudily ruskou vojenskou agresi vůči Ukrajině, informoval mluvčí předsedkyně sněmovny Martin Churavý.

„Na Ukrajině se bez nadsázky bojuje za evropskou myšlenku,“ věří Pekarová Adamová. Čmilytéová-Nielsenová podle Churavého ocenila českou podporu Ukrajině, dodávky zbraní a munice i pomoc uprchlíkům. Za důležité podle něj označila včasné uvalení sankcí na Rusko a nutnost jeho důsledné diplomatické izolace v mezinárodních organizacích.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v nedělním rozhovoru s Euronews uvedla, že Ukrajina patří do Evropské unie a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí. O vstupu nových zemí však rozhodují členské státy, které nemusí s názory EK souhlasit. „Skutečně časem, patří k nám. Jsou jedněmi z nás a my je chceme mezi námi,“ řekla von der Leyenová.

Jednomyslný souhlas

Ukrajina už roky usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance a do EU, ale dosud nemá ani schválený plán kroků vedoucích k členství v NATO, ani postavení kandidátské země Evropské unie.

Momentálně je součástí projektu Východního partnerství, v jehož rámci EU podporuje proevropské směřování některých postsovětských republik. Kandidátským státům západního Balkánu, které o členství usilují již řadu let, se zatím nepodařilo splnit potřebné podmínky a ještě před ruskou invazí odhadovali unijní diplomaté horizont možného ukrajinského vstupu do EU na dlouhá léta i proto, že tato myšlenka neměla podporu některých západoevropských zemí.

Mluvčí Evropské komise v pondělí podotkl, že rychlost přijímacího procesu záleží na členských státech, které musejí schválení jeho jednotlivých etap i samotné přijetí nového člena schválit jednomyslně.