TÉMA

Volodymyr Zelenskij

Za dva roky otevřené války s Ruskem podle Zelenského padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků

Od začátku plnohodnotné ruské invaze v únoru 2022 padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků, prohlásil na tiskové konferenci v Kyjevě prezident Volodymyr Zelenskyj. Velikost celkových ukrajinských ztrát oznámil vůbec poprvé. Počet zraněných v ukrajinské armádě nechtěl komentovat, aby neposkytl nepřátelům důležité informace. Rusů podle Zelenského padlo 180 tisíc a až 500 tisíc jich bylo zraněno. Už dříve ukrajinský lídr tvrdil, že ztráty nepřítele jsou pětkrát vyšší než ukrajinské. Podobná tvrzení nelze v probíhající válce nezávisle ověřit.
25. 2. 2024Aktualizováno25. 2. 2024, 22:39|

Rusové a Ukrajinci provedli dosud největší výměnu zajatců. Na svobodu se dostalo 478 lidí

Došlo k největší výměně zajatců od zahájení plnohodnotného válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Po dohodě, kterou zprostředkovaly Spojené arabské emiráty, se dostalo na svobodu celkem 478 lidí. Pro mnohé z nich to bylo překvapení. V posledních pěti měsících totiž výměny zajatců téměř ustaly – Kyjev obviňoval Moskvu, že jednání záměrně brzdí.
4. 1. 2024|

Ukrajina zničila ruskou válečnou loď kotvící na okupovaném Krymu

Velitel ukrajinského letectva oznámil, že ukrajinské síly vyhodily do povětří ruskou výsadkovou loď Novočerkassk. Výbuchy a následný požár se objevily na Krymu v Ruskem okupovaném přístavu ve městě Feodosija. Ruské ministerstvo obrany úder na Novočerkassk potvrdilo, podle něj je ale loď poničená. Velitel ukrajinského letectva poděkoval pilotům, kteří podle něj odvedli přesnou práci.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 13:20|

Bitva o Severodoněck podle Kyjeva rozhodne o osudu Donbasu. Útoky odrážíme, tvrdí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu uvedl, že „brutální“ bitva o město Severodoněck je klíčová a právě zde se nyní rozhoduje o osudu „našeho Donbasu“. Prohlášení přichází ve chvíli, kdy se ukrajinské síly stahují do okrajových částí města, které podle agentury Reuters ruské ostřelování změnilo ve vybombardovanou pustinu. Ukrajinská armáda oznámila, že se jí podařilo zasáhnout tři nepřátelské muniční sklady v Chersonské oblasti.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 22:39|

Rusové slíbili zdrženlivost. Na Černihiv ale dopadá více raket než dříve

Údajné stahování ruských invazních vojsk je podle generálního štábu ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev. Vedení Ukrajiny varuje, že okupační vojska se pokusí obklíčit obránce na východě země. Nejen tamní města čelí nepřetržitému bombardování. Satelitní snímky ukázaly destrukci Mariupolu. V ukrajinské Irpini možná zahynulo až 300 civilistů, řekl starosta.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 20:38|

Zelenskyj podepsal žádost o přijetí Ukrajiny do EU. Zeman a další doporučují udělit zemi status unijního kandidáta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal žádost o přijetí své země do Evropské unie. Na Facebooku to v pondělí napsal zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Andrij Sybiha. Dokumenty jsou podle něj už na cestě do Bruselu. Zelenskyj už dříve během dne v projevu řekl, že země žádá o okamžité členství podle nové speciální procedury. Prezidenti osmi členských států EU, včetně České republiky, později vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. Snahu Kyjeva podporuje také český premiér Petr Fiala (ODS).
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 21:01|

Sean Penn točí na Ukrajině dokument o ruské invazi. Zelenskyj ocenil jeho odvahu

Americký herec a režisér Sean Penn je na Ukrajině, kde natáčí dokument o ruské invazi. Ve čtvrtek to oznámila kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Držitel dvou Oscarů podle ní prokazuje větší odvahu než řada západních politiků. Penna vyfotografovali mezi účastníky vládní tiskové konference v Kyjevě a na videu zveřejněném na instagramovém účtu ukrajinské hlavy státu ho zachytil sám Zelenskyj.
25. 2. 2022|

Ukrajinská armáda zavedla kvůli ruské hrozbě povinnost pro ženy. Službou prošly už tisíce dobrovolnic

Na východní Ukrajině zůstává situace napjatá. Už 420 tisíc Ukrajinců prošlo od roku 2014 službou na frontové linii s Moskvou podporovanými separatisty. Kvůli navyšování ruské hrozby rozšířily úřady povinnost se zaregistrovat pro případ mobilizace i na všechny zdravé ženy ve věku 18 až 60 let. Za posledních osm let sloužily ve zbrani tisíce dobrovolnic.
22. 2. 2022|