Rusové a Ukrajinci provedli dosud největší výměnu zajatců. Na svobodu se dostalo 478 lidí

Události: Příběhy válečných zajatců (zdroj: ČT24)

Došlo k největší výměně zajatců od zahájení plnohodnotného válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Po dohodě, kterou zprostředkovaly Spojené arabské emiráty, se dostalo na svobodu celkem 478 lidí. Pro mnohé z nich to bylo překvapení. V posledních pěti měsících totiž výměny zajatců téměř ustaly – Kyjev obviňoval Moskvu, že jednání záměrně brzdí.

„Obrovské díky všem za to, že jsme se vrátili,“ hlesl v emotivní reportáži České televize ukrajinský voják propuštěný z ruského zajetí.

Hned na místě propuštění zavolali někteří vojáci s pomocí pracovníků koordinačního štábu svým blízkým. Často šlo o první kontakt po mnoha měsících.

Osmačtyřicet navrátilců bylo předtím nezvěstných a jejich rodiny více než sedm set dní netušily, jestli jsou vůbec naživu. „Jsou mezi nimi zdravotníci, obránci Hadího ostrova i Černobylské jaderné elektrárny, kteří padli do zajetí v prvních dnech války,“ řekl náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Obránci strategicky důležitého Hadího ostrova v Černém moři jsou na Ukrajině vnímáni jako váleční hrdinové. Jsou dokonce motivem poštovní známky kvůli známé odpovědi na výzvu ruského námořnictva, aby se vzdali.

Na svobodu se společně s nimi dostala i Halyna Fedyšynová, jež se vzdala 12. dubna 2022 v mariupolské ocelárně Azovstal. „Halyna Fedyšynová je poslední příslušnicí námořní pěchoty, která byla v zajetí. Prošla dlouhou cestu od Mariupolu, kde bránila ocelárny Iljič a Azovstal, po peklo, které prožila jako válečný zajatec,“ napsal na Instagramu velitel 36. samostatné brigády ukrajinské námořní pěchoty Serhij Volynskyj.

V zajetí mluvila Fedyšynová pouze ukrajinsky. Rusové se ji během roku a půl pokusili zlomit. Několikrát ji odvezli na výměnu zajatců, ale pak ji zase vrátili do vězení. Ve čtvrtek už na svobodě odpověděla „ano“, když ji spolubojovník Mykola požádal o ruku.

Na všech zahraničních jednáních, která mohou být přínosná, mluvíme o návratu našich ze zajetí.
Volodymyr Zelenskyj
ukrajinský prezident
4. 1. 2024, ČT24
Zdroj: Reuters/Oleg Petrasyuk

Z ukrajinského zajetí bylo v rámci výměny propuštěno 248 ruských vojáků. Moskva naopak žádné detaily nezveřejnila.

Faktem nicméně je, že v ruském zajetí dále zůstávají přes čtyři tisícovky Ukrajinců – často v hrozivých podmínkách. „Na všech zahraničních jednáních, která mohou být přínosná, mluvíme o návratu našich ze zajetí,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjevu už se podařilo během devětačtyřiceti výměn dostat domů celkem 2828 lidí.