Rusko vyslalo proti Ukrajině skoro stovku dronů, útoky hlásí Dnipro, Oděsa i Mykolajiv

Události: Masivní ruský útok na ukrajinská města (zdroj: ČT24)

Kyjev podle agentury Ukrinform hlásí ruské útoky na Oděsu, Dnipro či Mykolajiv. V Oděse zemřel nejméně jeden člověk, další jsou zraněni. Portál Ukrajinska pravda a další tamní média v noci na pondělí informovala, že Rusko vyslalo do ukrajinského vzdušného prostoru desítky sebevražedných dronů, proti kterým zasahovala protivzdušná obrana. Server RBK Ukrajina později napsal, že 87 z 90 bezpilotních strojů se podařilo sestřelit. Jde už o několikátý rozsáhlý útok proti napadené zemi v posledních hodinách a dnech.

„Útok (íránských sebevražedných) dronů Šáhed probíhá, v ukrajinském vzdušném prostoru jich je několik desítek. Protivzdušná obrana reaguje,“ citovala Ukrajinska pravda z prohlášení ukrajinského letectva na síti Telegram. Letecké poplachy byly vyhlášeny ve více než deseti ukrajinských regionech.

Při útoku Ruska na přístavní Oděsu v důsledku pádů trosek dronů vypuklo několik požárů v obytných budovách, doplnil šéf tamní oblastní správy Oleh Kiper. Podle něj zahynul jeden člověk a osm dalších lidí utrpělo zranění – tři z nich museli být hospitalizováni.

Ruská zpravodajská agentura TASS zároveň napsala, že podle Moskvou ovládaných okupačních úřadů se v noci na pondělí stal cílem ukrajinského útoku Moskvou obsazený Doněck na východě Ukrajiny. Ruská armádní televize Hvězda tvrdí, že ukrajinské rakety zasáhly tamní hotel v centru města, kde měla místní smetánka s hosty z Moskvy sledovat novoroční projev ruského prezidenta Vladimira Putina.

Prokremelská správa se pochválila, že zrušila plánované rozsvěcení vánočního stromku na blízkém náměstí. Obětí by podle ní bylo daleko více. Při údajném ostřelování zemřeli podle předáka proruských sil v regionu Denise Pušilina nejméně čtyři lidé, dalších třináct bylo zraněno. Mezi mrtvými je podle okupačních úřadů i novinář, další měl utrpět zranění.

Ruské drony zničily muzeum ve Lvově, tvrdí tamní starosta

Rusové v noci na pondělí drony zaútočili také na Lvov, kde zcela zničili muzeum velitele Ukrajinské povstalecké armády (UPA) Romana Šuchevyče, oznámil starosta západoukrajinské metropole Andrij Sadovyj.

Šuchevyč je kontroverzní postava, kterou především na západě Ukrajiny oslavují jako hrdinu. Část historiků, zejména v okolních zemích, mu ale vyčítá podíl na vyvražďování Židů a Poláků a kolaboraci s nacistickým Německem za druhé světové války. Sadovyj připomněl, že Rusové útok na Lvov podnikli v den výročí narození Stepana Bandery, šéfa nacionalistické UPA.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle Ukrajinské pravdy informoval, že záchranáři vyprostili z trosek budov zničených při sérii ruských útoků z 29. prosince další čtyři těla. Počet obětí v ukrajinské metropoli tak vzrostl na sedmadvacet. V Kyjevě je na pondělí vyhlášený smutek.

Ukrajina čelila mohutnému ruskému útoku také v noci na neděli. Podle ukrajinského letectva při něm Moskva použila 49 útočných dronů, z nichž se podařilo jednadvacet zlikvidovat. Na Charkov invazní jednotky udeřily také raketami, úřady hlásily z města tři desítky raněných, v Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak následovala v neděli odpoledne.